Το αφορολόγητο μπορεί να πάει τελικά στα 6.250 ευρώ, από τα 5.600 ευρώ  που έχει ορισθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς  για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης,   όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος, μιλώντας στους βουλευτές  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.    

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε συγκεκριμένα  ότι αν επιτευχθούν οι στόχοι  και ενεργοποιηθεί ένα από τα αντίμετρα για μείωση του φόρου εισοδήματος (για μείωση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 20%), τότε από το 2020 το αφορολόγητο θα ανέβει στα 6.250 ευρώ.  

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης θα μειωθεί τελικά από τον Ιούλιο στο 13%, από 24%, ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ακόμα ότι η βάση υπολογισμού των στόχων το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το 3,5% για το 2019 και το 2020. Όπως πρόσθεσε, αν το 2019 προστεθεί  το 1% από τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό, το συνολικό πλεόνασμα ανέρχεται στο  4,5% και υπάρχει αντίστοιχο περιθώριο ( 1% ) για αντίμετρα. Αν αντίστοιχα επιτευχθεί πλεόνασμα  3%+1% (για τις συντάξεις), το συνολικό πλεόνασμα ύψους 4%  αφήνει περιθώριο 0,5% για αντίμετρα.

Αν αντιθέτως όμως η κυβέρνηση πιάσει στόχο μόνο  2%,  αντί για θετικά αντίμετρα θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, καθώς θα ενεργοποιηθεί  ο κόφτης με προσαρμογή 1,5%!

Από την πλευρά της πάντως η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που  περιγράφουν ενώσεις και οι φορείς, αλλά  επιφυλάχθηκε να απαντήσει  με λεπτομέρειες αύριο, όταν και θα συνεχιστεί η ενημέρωση .

Tags: