Παραμένει η απόσταση κυβέρνησης- θεσμών - Παραμένουν στις Βρυξέλλες και οι Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου- Χουλιαράκης!

«Διαπιστώθηκε στο Eurogroup ότι έκλεισαν τα περισσότερα ζητήματα» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών

Παραμένει η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης,  όπως διαπιστώθηκε από την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με τις συζητήσεις να συνεχίζονται στις Βρυξέλλες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με την Μάρα Ζαχαρέα,   ότι η θέση των θεσμών είναι κοινή, ενώ o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ  Μοσκοβισί και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ,  σήμαναν  «καμπανάκι του κινδύνου»  για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στην αξιολόγηση.  

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου 

«Μισογεμάτο» και όχι «μισοάδειο» βλέπει το «ποτήρι» πάντως από την  συνεδρίαση του Eurogroup  ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Διαπιστώθηκε από κοινού ότι έκλεισαν τα περισσότερα ζητήματα»  δήλωσε ο  υπουργός Οικονομικών,  ενώ  για τα εκκρεμή ζητήματα ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα εντατικοποιηθούν και θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

Για τον ίδιο λόγο θα παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα  ο ίδιος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Jeroen Dijsselbloem στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα.

Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά, αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα,  να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο». 

 Τι υποστήριξαν ΝτάισελμπλουμΜοσκοβισί - Ρέγκλινγκ  

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από την πλευρά του μετά τη συνεδρίαση  ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, αλλά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα.

Χαρακτήρισε ακόμα τον απολογισμό των μέχρι σήμερα διαβουλεύσεων γενικά «θετικό», αλλά συμπλήρωσε  ότι παραμένουν  σημαντικές εκκρεμότητες, διευκρινίζοντας πάντως ότι στα δημοσιονομικά τα πράγματα πηγαίνουν καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα.

Για τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι θα γίνουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά και θα εμπλακεί σε αυτές και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Απαντώντας σε ερώτηση για το  αν έχει διαπιστώσει πολιτική απροθυμία της ελληνικής πλευράς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε  ότι δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και ότι  πρόθεση της Ελλάδας είναι να περατωθούν οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών το συντομότερο  δυνατό.

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παραμονής του στην προεδρία του Eurogroup,  για το οποίο παρέπεμψε  στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την λήψη της σχετικής απόφασης,  υπενθυμίζοντας όμως ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος  Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε  ότι παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα στη διαπραγμάτευση, όπως το συνταξιοδοτικό και η εργατική νομοθεσία. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες» πρόσθεσε ο ίδιος και επισήμανε ότι η επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Για το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος ευρωπαϊκού  νομισματικού  ταμείου, σημείωσε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως πρόσθεσε έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινίσεις για το δάνειο που προτίθεται να λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top