Κοτζιάς από την Ουάσιγκτον : Η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες

Τι δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Κοτζιάς από την Ουάσιγκτον : Η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες

Το ζήτημα της νευρικότητας της Τουρκίας  έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Κοτζιάς στον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον, με τον οποίο συνναντήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον.    

«Δεν έκανα στον κ. Τίλλερσον μία ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Περισσότερο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα για την Τουρκία:  «Αναφέρθηκα και σ’ αυτήν και εξήγησα και τον γνωστό μου όρο περί τουρκικής νευρικότητας».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε όμως και στην κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ολλανδία, για την οποία ανέφερε: «Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες».    

Όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο Αμερικανός ομόλογός του «άκουγε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον».

Για το ζήτημα Σούδας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:  

 «Όχι, δεν είχαμε τέτοια συζήτηση για επιμέρους ζητήματα ή επιμέρους ερωτήματα. Περισσότερο άκουσε. Κάτι το οποίο είναι και γνωστό: περισσότερο αυτή την περίοδο ακούει. Άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, του εξήγησα τη θέση μας, ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου, κ.ο.κ.».  

 Όπως πρόσθεσε επίσης, ο κ. Τίλερσον «δεν με ρώτησε για το Κυπριακό και δεν κάναμε ανάλυση για το Κυπριακό. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω περισσότερο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας».

 Δήλωσε ακόμα ότι δεν τέθηκε το ζήτημα της οικονομίας, αλλά εξήγησε  «τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πως τα βλέπουμε εμείς και στην σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκα και σε  άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εξήγησα ότι είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς».

 Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά δεν έγινε ειδικότερη συζήτηση για τα Σκόπια, ενώ ο ομόλογός του   εστίασε το ενδιαφέρον στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Αναφορά έγινε ακόμα σε σχέση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ «στις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους και φαντάζομαι ότι αυτό το άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει να σας πω ότι μετά από μας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με τον οποίο είχα και μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ενδιάμεσο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top