Λευκός καπνός: Έκλεισε η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με αντικείμενο τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά

Έκλεισε η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Έκλεισε η συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση.

Να σημειώσουμε, πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά στην «καυτή πατάτα» των «κόκκινων» δανείων, των οφειλών στην εφορία, αλλά και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, θα γίνουν γνωστές στην συνέχεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ρυθμίζεται μερικώς ο ΦΠΑ (με διευκολύνσεις στην εφορία για να μην έχουμε κραχ στα έσοδα) όχι όμως οι ασφαλιστικές εισφορές.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα απαιτείται το ποσοστό απαρτίας των συμμετεχόντων πιστωτών να συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% του συνολικού χρέους, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία των 3/5 των συμμετεχόντων.

Κριτήριο για ένταξη στις ρυθμίσεις θα είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ο ενδιαφερόμενος να είχε οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ή δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή είχαν σφραγιστεί επιταγές του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων εις βάρος του.

Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών μεταξύ των δυο πλευρών, με σημαντικότερο «αγκάθι» τη διαγραφή ή μη του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με αντικείμενο τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.

Να σημειώσουμε, ότι εκτός απροόπτου οι επικεφαλής των Θεσμών θα αναχωρήσουν την Πέμπτη, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα φύγουν το πρωί, ή το απόγευμα για να μεταβούν απευθείας στη διάσκεψη του EuroWorking Group.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top