Νέο άρθρο στο blog του ΔΝΤ-Τόμσεν και άλλα δύο στελέχη ζητούν μείωση χρέους και πλεονασμάτων

ΔΕΙΤΕ τι αναφέρουν τα τρία στελέχη του ΔΝΤ - Πρώτη ανάρτηση: 00:22

Νέο άρθρο στο blog του ΔΝΤ-Τόμσεν και άλλα δύο στελέχη ζητούν μείωση χρέους και πλεονασμάτων

Μήνυμα με αποδέκτες τους Ευρωπαίους στέλνει το ΔΝΤ με ανάρτηση στο blog του Ταμείου από τον επικεφαλής οικονομολόγο Μόρις Ομπσφελντ, τον επικεφαλής για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν και τον επικεφαλής του νομικού τμήματος του Ταμείου, Σον Χέιγκαν.

Oι τρεις του ΔΝΤ «πετάνε το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους  και επαναφέρουν το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα τρία στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

- Είναι σημαντικό για να γίνει εφικτή η αποπληρωμή του χρέους «να συγκεκριμενοποιηθούν με ρεαλιστικό τρόπο τα επίπεδα των πρωτογενών πλεονασμάτων», ούτως ώστε να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με πρωτογενή πλεονάσματα το ύψος των οποίων μπορεί να καταστεί δυσβάσταχτο για μία οικονομία, πλήττοντας κατάφωρα ακόμη και την είσπραξη φόρων.

- «Όταν ένα κρατικό χρέος είναι τόσο υψηλό που καθίσταται μη βιώσιμο» υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο «καταλυτικός» ρόλος του Ταμείου για σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και οικονομική στήριξη δεν αρκεί.

- «Οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα θα πρέπει να στηρίζονται σε ρεαλιστικές και όχι ηρωικές προβλέψεις για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης».

- Η αβεβαιότητα από ένα ανεπίλυτο πρόβλημα χρέους αποθαρρύνει τις επενδύσεις και μπορεί να υποσκάψει την ανάκαμψη άρα και την επιτυχία του προγράμματος.

- «Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας έχει ιδιαίτερη σημασία όταν μια χώρα είναι μέλος μιας νομισματικής ένωσης». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top