Στις…  21 Απριλίου θα γνωστοποιηθούν όλα τα τελικά στοιχεία για το δημοσιονομικό πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Θανάση Θανόπουλο.

Παράλληλα, όμως ο κ. Θανόπουλος έκανε γνωστό ότι στην ΕΛΣΤΑΤ, θα υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ στην καταγραφή των ετήσιων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων!

«Στην τελευταία επίσκεψη διαλόγου της Eurostat  στην Αθήνα, μας ζήτησε να υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ. Για λόγους διαφάνειας εμείς με χαρά δεχτήκαμε να υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ, γιατί δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε τόσο για τις πηγές, όσο και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ. Υπάρχουν «θεματάκια» εμπιστευτικότητας μονάδων ή φορέων, τα σεβόμαστε και ισχύουν και για το ΔΝΤ και για όλους τους χρήστες. Ελπίζω ότι το ΔΝΤ που είναι μεγάλος χρήστης της ΕΛΣΤΑΤ, να αναγνωρίσει τα στοιχεία που εμπιστεύεται η Eurostat» ανέφερε ο ίδιος

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το διάστημα Μαΐου - Δεκεμβρίου 2016 της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Θανόπουλος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν αυτήν την στιγμή είναι προσωρινά και δείχνουν μια προσωρινή κατάσταση για το 2016 και θα υπάρξει ακριβής εικόνα τον Απρίλιο του 2017, χωρίς να αποκλείει ότι μπορεί τότε να γίνει αναθεώρηση τους.

«Θα μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το τελικό πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα στις 21 Απριλίου. Είμαστε σε διαδικασία διαλόγου με την Eurostat, για να δούμε τα καινούργια στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα, για να μπορώ να απαντήσω αν επιβεβαιώνονται οι σημερινές εκτιμήσεις. Μένουν αυτά να επιβεβαιωθούν από την τελική απογραφική διαδικασία τον Σεπτέμβριο του 2017. Εμείς δεν κάνουμε προβλέψεις, αλλά βραχυχρόνιες εκτιμήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Απαντώντας στον αρμόδιο τομέαρχη της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα, που τον κάλεσε να σχολιάσει τα όσα επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση του περί συνεχιζόμενων πολιτικών παρεμβάσεων και επικαιροποίησης στοιχείων, είτε για ΑΕΠ, είτε για πρωτογενές πλεόνασμα υπό το δυσμενέστερον, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αντέτεινε ότι είναι θέμα τεχνικό και δεν έχει σχέση με πολιτική παρέμβαση.

«Μπορείτε να πείτε ότι ήμασταν υπεραισιόδοξοι σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση η έννοια μας είναι, ότι πληροφορία θα έχουμε να την ενσωματώσουμε στα δεδομένα μας ακόμα και αν είναι δυσάρεστο κομμάτι, όπως για παράδειγμα το να μειώνεται το ΑΕΠ που είναι κακά νέα. Δουλειά μας είναι να τα μεταφέρουμε όλα τα δεδομένα, όπως είναι και όχι να τα παρουσιάσουμε μαθηματικά ωραία»,  υποστήριξε.

« To ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει και στην ανακοίνωση των στοιχείων» σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ  

Αργότερα πάντως σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι «ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων».  Παραδέχεται όμως πως ο πρόεδρός της Αθανάσιος Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές,  ότι «στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στη συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος».

«Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση. 

Tags: