Αυτή είναι η πρόταση Τσακαλώτου στους εταίρους: Πλεόνασμα 3,5% για 3 χρόνια ή 3% για 5 χρόνια

Ποιος είναι ο «συμβιβασμός» που βρίσκεται στο τραπέζι του Eurogroup

Tην ελληνική πρόταση που έστειλε στους θεσμούς  την προηγούμενη  εβδομάδα ανέλυσε σύμφωνα με πληροφορίες   ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης  Τσακαλώτος (συνοδευόμενος από τον  αναπληρωτή του Γιώργος  Χουλιαράκη)  στις συζητήσεις που είχε νωρίτερα με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με  τον πρόεδρο του Eurogroup  Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Τ. Βίζερ, με τους επικεφαλής των θεσμών και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. 

Η  ίδια πρόταση αναμενόταν να τεθεί και στη συνεδρίαση  του Eurogroup,  το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη,  με στόχο την  ολοκλήρωση της δεύτερης  αξιολόγησης (αν και το ελληνικό πρόγραμμα δεν αποτελεί επισήμως το κύριο ζήτημά του στην ατζέντα και είναι απλώς ένα από τα έξι  θέματα συζήτησης).  

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται συγκεκριμένα  οι παρακάτω προτάσεις:  

1. Πρωτογενές πλεόνασμα για μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους, με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. «Κόφτης» για μετά το 2018 με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων, ο οποίος θα εφαρμοστεί  εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στην πράξη, αν χρειαστεί ο νέος «κόφτης»,  θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζήτηματα της αξιολόγησης, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top