Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην ετήσια έκδοση του «Economist», «Ο Κόσμος το 2017», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά η εφημερίδα Αγορά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017» αναφέρει πως «η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης»..

Μάλιστα τονίζει πως «μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία. Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».

Κάνοντας μια αποτίμηση στα όσα έφερε το 2016 (βλέπε ιταλικό και βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και εκλογές στις ΗΠΑ), ο Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας επισημαίνει την κοινή βάση των εξελίξεων του 2016, η οποία συνίσταται στην «εντεινόμενη ανησυχία -έως και δυσανεξία- των κοινωνιών απέναντι στην αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να δώσουν οριστικά και με τόλμη την ώθηση που απαιτείται για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης».

Ακόμα σημειώνει πως «αυτή η αδυναμία δημιουργεί τριγμούς στις δυτικές -και όχι μόνο- κοινωνίες σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί στην επανεμφάνιση στην δημόσια σφαίρα πολιτικών δυνάμεων και ιδεολογικών σχημάτων που αμφισβητούν ευθέως πανανθρώπινες αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ισότητα. Ως πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας που έχει βιώσει την στέρηση τέτοιων αξιών και δικαιωμάτων για αρκετά χρόνια τον περασμένο αιώνα, εκτιμώ ότι επείγει η ανάγκη να δράσουμε και να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Που θα διασφαλίζουν την Ευρώπη και το μέλλον της».

Αναφερόμενος στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στις εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετικά ευαίσθητη και ταυτοχρόνως εξόχως σημαντική γεωγραφική θέση της χώρα μας, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει αυτή αναφορικά με την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καταρχήν με την στάση «υπόδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» που κρατά στο προσφυγικό ζήτημα»..

Προσθέτει, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα λήψης άμεσα, γενναίων αποφάσεων που θα εξομαλύνουν την κατάσταση και θα επιταχύνουν την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν να μεταφερθούν και θα άρουν τον «προσβλητικό για την ευρωπαϊκή παράδοση παραλογισμό των κλειστών συνόρων».

Μιλώντας για τον κρίσιμο ρόλο του Κυπριακού ζητήματος, ο Πρωθυπουργός λέει πως «άξονες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν μπορούν παρά να είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της Ε.Ε., καθώς και η άρση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».

Στον επίλογο του, υπογραμίζει πως «το 2016 αφήνει ανοιχτά ερωτήματα: Οι απαντήσεις μένουν να δοθούν τη χρονιά που μας έρχεται. Απαντήσεις που οφείλουν να έχουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Διότι αυτές είναι οι αξίες της Ευρώπης που παραλάβαμε. Δεν θα επιτρέψουμε να αφήσουμε κάτι λιγότερο στα παιδιά μας. Αυτό είναι το διακύβευμα».

 

 

 

 

 

Tags: