Τζανακόπουλος: Έτοιμος για Γενεύη ο Τσίπρας εάν υπάρξει προοπτική λύσης για Κυπριακό

Ανεξάρτητα από το εάν θα μεταβεί και ο Ερντογάν – «Όχι» σε αύξηση ΦΠΑ και μείωση αφορολόγητου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Με το θέμα των ημερών, την ιστορική διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως αποτελεί θετική πρόοδο η ανταλλαγή των χαρτών αλλά σημείωσε πως «κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και ο πρωθυπουργός «θα μεταβεί εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης».

«Ο κ. Τσίπρας είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη. Η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος απαντώντας στο αν η παρουσία του πρωθυπουργού εξαρτάται και από την παρουσία ή όχι του Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο».

«Όχι» σε αύξηση ΦΠΑ και μείωση αφορολόγητου – Τι είπε για αξιολόγηση

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην δεύτερη αξιολόγηση, επισημαίνοντας πως η θέση της ελληνικής κυβέρνηση είναι σταθερή και προβλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης σε σύντομο διάστημα και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση στο α’ τρίμηνο του 2017.

«Οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα πρέπει να έχει νέα μέτρα. Έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις» διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, στη συνέχεια, διέψευσε ότι υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ, μείωσης του αφορολόγητου ορίου και κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, ενώ είπε ότι δεν έχουν βάση οι πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι πολιτικό και μόνο μια λύση πολιτική μπορεί να δοθεί»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλονται στις διαφορές ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι πολιτικό «και μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να δοθεί» καθώς «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι θα πετύχουμε τον στόχο για 3,5% ως το 2018, ενώ το ΔΝΤ μιλά για 1,5%».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η θέση της ελληνική κυβέρνησης ότι είναι εφικτός ο στόχος για το 2018 ενώ παράλληλα ζητά τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων «που θα επέτρεπαν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 στο 2,5%, ώστε το άλλο 1% να δοθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα τη μείωση των φόρων».

«Βρισκόμαστε ακόμη σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη» πρόσθεσε.

Για μήνυση Καμμένου σε Τζένο-Κουρτάκη

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της σύλληψης των δημοσιογράφων Τζένου και Κουρτάκη μετά από τη μήνυση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως ο κάθε πολίτης κάνει χρήση των δικαιωμάτων που του δίνει ο νόμος ενώ είπε με νόημα πως «όταν πρόκειται περί ζητημάτων που εμπλέκουν ανήλικα παιδιά, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην τα εμπλέκουμε στην πολιτική αντιπαράθεση».

Παράλληλα, τόνισε πως όσον αφορά την υπόθεση «κρίνει ο ελληνικός λαός αλλά θα κληθούν να κρίνουν και τα δικαστήρια».

Δεν δίστασε, πάντως, να πάρει θέση στην διαμάχη του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων» και τονίζοντας πως «δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο κριτική, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά ένα παιδί».

Παράλληλα, απαντώντας -με αφορμή αυτό το θέμα- σε ερώτηση για το θέμα της ασυλίας των βουλευτών, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ανοικτό θέμα και είπε πως η κατάργηση της ασυλίας θα είναι στο τραπέζι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Τι είπε για Novartis - Αιχμές για πρώην υπουργούς

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως βάσει νόμου εάν ο εισαγγελέας δει κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει μυστικής προανακριτικής διαδικασίας ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα τότε η δικογραφία πρεπει να σταλεί στη Βουλή.

«Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δουλέψει χωρίς παρέμβαση και επηρεασμούς. Αυτό, όμως, που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μιλάμε για περίοδο αρκετών ετών που κάποιοι ήταν υπουργοί Υγείας. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα αυτά, που συνήθως είναι λαλίστατα, δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια ζητώντας να χυθεί άπλετο φως; Δεν θέλω να εμπλέξω κανέναν σε ό,τι ερευνάται από τη δικαιοσύνη αλλά είναι απαραίτητες οι τοποθετήσεις από αυτά τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και τα κόμματα που εκπροσωπούν» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top