«Η Ελλάδα είναι χώρα νησιωτική και αυτό είναι ευλογία» τόνισε ο πρωθυπουργός από τη  Νίσυρο όπου επισήμανε την ανάγκη «να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στα νησιά μας και σε όλους αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης»

«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη»  τόνισε ο πρωθυπουργός, σε μια ακόμα αιχμή προς τους δανειστές,σχετικά με τις αντιδράσεις για τις πρόσφατες εξαγγελίες τους όσον αφορά στις συντάξεις  όπως έπραξε και σε άλλα σημεία της ομιλίας του.

«Τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης».

Αιχμή διατύπωσε και για τη στάση της ΝΔ, για την οποία υποστήριξε: «Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη».

Όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα  ο πρωθυπουργός, τα νησιά της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής. «Τα νησιά διαθέτουν εξαιρετικούς ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε ευκαιρία ανάπτυξης»είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ακόμα ότι η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος.

Σχετικά με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες χαρακτήρισε τις συνθήκες «ώριμες»  για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοϊας, «ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών μας» και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και  ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Θέλουμε όλοι οι νησιώτες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε.  

 

 

Πηγή: Βίντεο ΕΡΤ
Tags: