Τσίπρας για ΔΝΤ: «Ανόητοι τεχνοκράτες»

Σφοδρή επίθεση του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο σε Τόμσεν και Όμπστφελντ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο στους Τόμσεν και  Όμπστφελντ, χαρακτηρίζοντάς τους «ανόητους τεχνοκράτες, που τους έχουμε για να μας λένε σωστά τους αριθμούς αλλά δεν μας τους λένε σωστά», κατηγορώντας τους παράλληλα ότι παρόλο που «έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς, μας λένε τώρα ξανά, ότι το λάθος είναι σωστό». Παράλληλα απέδωσε τις ευθύνες για την αποτυχία των δύο προγραμμάτων στους ίδιους τεχνοκράτες λέγοντας «ότι οι ίδιοι εγγυόνταν ότι με αυτά τα προγράμματα θα βγούμε από την κρίση».

«Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα που εξαιτίας της γεωγραφικής τοποθεσίας της έχει όλες τις ευλογίες αλλά και όλους τους κινδύνους μαζί. Έχει την ευλογία του γεγονότος ότι ζούμε σε μια καταπληκτική χώρα, ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα που ο κάθε Ευρωπαίος και ο κάθε πολίτης του κόσμου θα ήθελε να επισκεφθεί. Ζούμε σε μια χώρα με εκπληκτικό κλίμα, με σημαντικές ενεργειακές πηγές, ενεργειακό διάδρομο των πηγών ενέργειας του μέλλοντος. Ζούμε όμως και σε μια χώρα που ανέκαθεν αποτέλεσε μήλον της έριδος εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και που σήμερα αποτελεί το τελευταίο πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή από την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και νοτιότερα θα έλεγα τη Λιβύη και την αστάθεια στις χώρες της Βόρειας Αφρικής» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Οφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των νησιών και η διασπορά του νησιωτικού πληθυσμού, αυτή η ιδιομορφία πρέπει να έχει για μας ιδιαίτερη σημασία και αξία. Διότι ο νησιωτικός χώρος που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης, των δυσκολιών διαβίωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».

Και αφού επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός πληθυσμός, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς το ΔΝΤ: «Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα, τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς και ούτε τους αριθμούς δεν μας λένε σωστά. Έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς αλλά μας λένε τώρα ξανά, ότι το λάθος είναι σωστό. Και μας έλεγαν παλιότερα από το 2010 ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε το πρόγραμμα, ξανά το 2012 νέο πρόγραμμα μας έλεγαν θα βγούμε από την κρίση, απέτυχε και αυτό. Έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή, κάνουν τις αντίστροφες προβλέψεις. Κάνουν προβλέψεις ύφεσης ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη. Και κάνουν προβλέψεις ελλείματος για το 2015-2016, ενώ έχουμε ξεπεράσει στο 1% τις προβλέψεις τους και έχουμε υπεραπόδοση των στόχων» και συνέχισε:

«Και έρχονται λοιπόν τώρα αυτοί που επέβαλαν κάποια στιγμή αυτή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας, δίχως όμως να έχουν υπόψιν τους τι σημαίνει νησί, ίσως να είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο, αλλά και εκεί αυτή η εικόνα  της ευμάρειας είναι εικόνα ενός τριμήνου. Δεν βρέθηκαν ποτέ σε ένα μικρό ακριτικό νησί το χειμώνα, όταν έχει απαγορευτικό και δεν υπάρχει συγκοινωνία, όταν οι άνθρωποι φοβούνται να αρρωστήσουν και δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο να βρεθούν σε ένα μεγάλο νοσοκομείο»

«Θέλω λοιπόν να απαντήσω σε όλους αυτούς, ότι η Ελλάδα βεβαίως είναι μια χώρα της ΕΕ, βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από αυτό αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Και οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής. Πόσω δε μάλλον σε μια εποχή νέων προκλήσεων» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top