8 + 1 υγιεινά σνακ για την παραλία με λίγες θερμίδες

Tips για να μην παχύνεις στις καλοκαιρινές διακοπές 

Όλα όσα είπε η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ήδη έχουμε βγει στις παραλίες. Αυτό που προβληματίζει, όμως, τους περισσότερους είναι τι σνακς μπορούν να πάρουν μαζί τους, προκειμένου να μη πάρουν περιττές θερμίδες.

«Ο ηλιόλουστος καιρός μας ωθεί σε τσιμπολόγημα, ενώ το άστατο πρόγραμμα των διακοπών και τα καλοκαιρινά σνακ μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο βάρος μας. Οι διακοπές έχουν στόχο κυρίως στην επανασύνδεση με τα αγαπημένα πρόσωπα, την ξεκούραση και την ψυχική ηρεμία. Θα πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε ότι σε αυτή τη διαδικασία, το φαγητό δεν είναι ο πρωταγωνιστής», προειδοποίησε μιλώντας στο star.gr η διατροφολόγος, Ηλιαλένα Λυσικάτου.

 Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

 Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Tips για να μην παχύνεις στις καλοκαιρινές σου διακοπές 

Η ίδια αποκάλυψε, δύο μυστικά προκειμένου να μη πάρουμε κιλά στις διακοπές, αλλά ούτε και να πεινάσουμε.

«Για τη διατήρηση της σιλουέτας σημαντική είναι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής και η ύπαρξη πολλών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε συνεχώς ενέργεια στον οργανισμό και αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα και τα γλυκά», εξήγησε. 

4+ 1 ιδέες για υγιεινό fast food με τις μισές θερμίδες από διατροφολόγο

9 υγιεινά σνακ για την παραλία με λίγες θερμίδες 

Σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου, τα ενδιάμεσα σνακ στην παραλία μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τη σιλουέτα μας, καθώς δημιουργούν κορεσμό μέχρι το επόμενο γεύμα. Η ίδια πρότεινε μάλιστα, μέσω του star.gr, μερικά εύκολα και υγιεινά σνακ για την παραλία με λίγες θερμίδες:

  • Φρέσκα φρούτα εποχής, όπως πεπόνι, καρπούζι, βερίκοκα, κεράσια ή φυσικοί χυμοί.

Κομμένο καρπούζι μπροστά από πισίνα

«Τα φρούτα θα μας δώσουν πάρα πολλές βιταμίνες και θα μας ενυδατώσουν», είπε η κ. Λυσικάτου (φωτογραφία αρχείου unsplash)
  • Αποξηραμένα φρούτα με αλατισμένους ξηρούς καρπούς (10 τεμ. 280kcal)

«Προτιμούμε αλατισμένους ξηρούς καρπούς, καθώς κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αφυδάτωση, άρα και απώλεια ηλεκτρολυτών, δηλαδή Καλίου και Νατρίου. Το αλάτι που έχουν οι ξηροί καρποί θα μας τονώσει», εξήγησε.

  • Κρακεράκια ολικής άλεσης ή 3- 4 κριτσίνια ολικής (80- 150kcal)

Νόστιμες τροφές με 50 θερμίδες και κάτω

  • Αραβική με τυρί, γαλοπούλα, αυγό και λαχανικά (310kcal)

«Το σνακ αυτό έχει πρωτεΐνη, που θα μας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα», είπε. 

  • Γιαούρτι με νιφάδες βρώμης, μέλι, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα (310kcal)

«Αποτελεί μία εύκολη και χορταστική επιλογή για δεκατιανό ή για μεσημεριανό, μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο γεύμα, καθώς συνδυάζουμε υδατάνθρακα με πρωτεΐνη», σημείωσε

Γιαούρτι με μέλι, δημητριακά και μύρτιλλα

Το γιαούρτι με δημητριακά, μέλι και φρούτα αποτελεί μία ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα στην παραλία (φωτογραφία unsplash)
  • 1 Κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό με τυρί και γαλοπούλα (350kcal)

Πρόγραμμα διατροφής με λίγες θερμίδες - Συμβουλές από διατροφολόγο

  • Σπιτικές μπάρες δημητριακών ή μπισκότα βρώμης με ταχίνι ή μέλι (250- 320kcal)

Σπιτικές μπάρες και μπισκότα είναι αρκετά χορταστικά και θρεπτικά σνακ, ενώ επειδή θα τα έχουμε φτιάξει εμείς, μπορούμε να αποφύγουμε και τη ζάχαρη

  • Σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (400- 500kcal/ τεμάχιο)

«Αποτελεί μία ιδανική επιλογή και για τα παιδιά στην παραλία. Το τυρί, είναι αλμυρό και μας δίνει το απαραίτητο Νάτριο στην παραλία», εξήγησε η κ. Λυσικάτου.

  •  Αραβική πίτα με λαχανικά, όπως μανιτάρια και χούμους (320kcal)

«Πηγή πρωτεϊνών, η αραβική με χούμους αποτελεί κατάλληλη επιλογή και για όσους είναι vegan», σχολίασε.

Aυτή είναι η καλοκαιρινή άσκηση που θα λατρέψεις!

Τι πρέπει να αποφύγουμε να φάμε στην παραλία

Σε κάθε περίπτωση, τα σνακ που καταναλώνονται στην παραλία πρέπει να είναι ελαφριά, προκειμένου να μη πιεστεί ο οργανισμός στο κολύμπι. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου θα πρέπει :

  • Αν καταναλώσουμε κάποιο καλό δεκατιανό ή ένα λίγο πιο βαρύ γεύμα, να περιμένουμε τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαναπέσουμε στη θάλασσα
  • Να αποφύγουμε τις τηγανιτές πατάτες και γενικότερα τα τηγανιτά εδέσματα 
  • Να αποφύγουμε τα κλαμπ σάντουιτς, ενώ αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή τότε να το μοιραστούμε με κάποιον φίλο μας ή να επιλέξουμε την πιο light εκδοχή του

Για να διατηρήσουμε τη σιλούετα, επιλέγουμε στην παραλία τη light εκδοχή του κλαμπ σάντουιτς, αποφεύγοντας τις τηγανιτές πατάτες (φωτογραφία αρχείου unsplash)

«Αυτό σημαίνει ότι θα προτιμήσουμε ένα κλαμπ με γαλοπούλα και κοτόπουλο, ενώ δε θα αποφύγουμε τη μαγιονέζα, προκειμένου να μη μας επηρεάσει το λιπαρό φαγητό κατά την παραμονή μας στην παραλία», είπε.

Θέλεις να αποκτήσεις καλλίγραμμα πόδια; Κάνε αυτές τις ασκήσεις

Τι τρώμε μετά από το μπάνιο στη θάλασσα

Στις διακοπές το κύριο γεύμα γίνεται συνήθως αργά το απόγευμα, μετά από το μπάνιο στη θάλασσα, σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο. Η κ. Λυσικάτου έδωσε χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσουμε τη σιλούετα μας.

  • Προτιμούμε ψάρι ή κρέας άπαχο και το συνδυάζουμε με άφθονη σαλάτα για να υπάρχει κορεσμός (400- 500kcal).
  • Αποφεύγουμε τη συχνή και υπέρμετρη κατανάλωση κρασιού, μπύρας ή cocktails, καθώς τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες.
  • Προσέχουμε τα ορεκτικά (κυρίως τα τηγανιτά) στο τραπέζι. Η περιορισμένη κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σιλουέτας.

 Ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, στη Μικρή Βενετία στη Μύκονο

Η ταβέρνα αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για το κυρίως γεύμα μετά από το μπάνιο στη θάλασσα (Μικρή Βενετία/ Μύκονος- φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Όταν φτάσουμε να διψάσουμε, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη αφυδατωθεί»

Σε κάθε περίπτωση οι σωστές διατροφικές επιλογές, σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα στη θάλασσα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του βάρους μας. Σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου, το κολύμπι, το περπάτημα ή τα ομαδικά παιχνίδια στο νερό, μπορούν να εξισορροπήσουν την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων στην παραλία. 

Η φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσει το σώμα να καταναλώσει τις περιττές θερμίδες από τα καλοκαιρινά γεύματα.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι σημαντική και απαραίτητη τους θερινούς μήνες είναι η ενυδάτωση του οργανισμού.

Aυτές είναι οι top τροφές για να ενυδατωθείς πλήρως το καλοκαίρι!

«Η σωστή ενυδάτωση βελτιώνει πάρα πολύ τη διάθεσή μας, τον μεταβολισμό των τροφών, ενώ βοηθά στη μείωση του βάρους και την αποβολή των τοξινών. Κατά την παραμονή στην παραλία πρέπει να πίνουμε νερό διαρκώς, ακόμη και όταν δε διψάμε. Όταν φτάσουμε να διψάσουμε, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Η συνιστώμενη κατανάλωση νερού είναι τα 2,5- 3 λίτρα την ημέρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρχει έντονη φυσική δραστηριότητα», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top