Πούτιν: Προτεραιότητα η παράδοση των S-400 - Ερντογάν: Η συμφωνία είναι αποκλειστικά απόφαση της Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο Προέδρων στην Άγκυρα - Έκλεισε η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ξεκίνησε το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο σε επίπεδο υπουργών. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι η παράδοση του αντι-αεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, αποτελεί προτεραιότητα στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας-Άγκυρας.

«Η συμφωνία για τους S400 είναι εντάξει, έκλεισε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι είναι αποκλειστικά απόφαση της Τουρκίας το θέμα αυτό. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι αποφάσισαν να παραδοθούν οι S400 νωρίτερα στην Τουρκία.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου έπειτα από τις διμερείς επαφές στο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στη συνάντηση του Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν σε όλες τους τις διαστάσεις τις σχέσεις τους, προσθέτοντας ότι έκαναν συνομιλίες για τον στρατιωτικό, τον πολιτικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

Για το Άκουγιου είπε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιό του το 2023, ο εμπορικός όγκος αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με πέρσι και έφτασε τα 22 δις δολάρια. Στόχος των δύο χωρών είναι να φτάσει τα 100 δις δολάρια, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το 2017 4,7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η ευχή τους είναι να γίνονται τα ταξίδια χωρίς βίζα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και για τα περιφερειακά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι κατά τη διαδικασία της Αστάνας έκαναν πραγματικότητα την περίοδο μη διαμάχης. Όπως είπε αύριο, κατά την τριμερή σύνοδο που θα έχουν Τουρκία-Ρωσία-Ιράν θα ανταλλάξουν απόψεις γι’ αυτό το θέμα.

Για την επιχείρηση Άφριν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του, τονίζοντας τη σημασία της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας. «Με τους φίλους μας Ρώσους διατηρούμε τις ίδιες ανησυχίες», ανέφερε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ηρεμίας και της ασφάλειας.

Για τους S400 o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι θέμα που θα το αποφασίσει αποκλειστικά η Τουρκία. «Πλέον έχουμε ολοκληρώσει αυτή την υπόθεση με τη θετική προσέγγιση της φίλης μας Ρωσίας. Η παράδοση θα γίνει νωρίτερα. Η συμφωνία είναι εντάξει, αυτό το δευτέρι έκλεισε», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν τη διμερή συνεργασία τους και τα περιφερειακά ζητήματα. «Οι σχέσεις με την Τουρκία προχωρούν. Δόθηκαν οδηγίες στους αρμόδιους θεσμούς για να γίνουν συμφωνίες σε διάφορα θέματα», ανέφερε.

O Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο αντι-αεροπορικό σύστημα S-400 και σημείωσε ότι αποφάσισαν να παραδοθούν νωρίτερα στην Τουρκία.

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top