Αργεντινή: Άφαντο παραμένει το υποβρύχιο – Έχει «εξαφανιστεί» με 44μελές πλήρωμα

Εδώ και 6 ημέρες δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Για έκτη μέρα συνεχίστηκαν οι έρευνες στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής, για τον εντοπισμό του υποβρυχίου San Juan, που δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής εδώ και 6 ημέρες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή βελτιώθηκαν σήμερα έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρής κακοκαιρίας.

Στην τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού, Ενρίκε Μπάλμπι, ανέφερε ότι το πλήρωμα ενός αεροσκάφους παρατήρησε λευκούς καπνούς, που προέρχονται από φωτοβολίδες, προτού διευκρινίσει ότι οι φωτοβολίδες του San Juan ήταν πράσινου ή κόκκινου χρώματος. Την ίδια ώρα περισυλλέχθηκε μια σωστική λέμβος, που ωστόσο δεν ανήκε στο υποβρύχιο.

«Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη την τελευταία ημέρα που είχαμε επικοινωνία. Δεν θέλω να προχωρήσω σε εικασίες (…).Προσωπικά, ως μέλος υποβρυχίου κι εγώ ο ίδιος, δεν χάνω την ελπίδα».

Η αρχική ζώνη ερευνών, διαμέτρου 300 χλμ, ελέγχθηκε κατά 100%, όμως οι έρευνες έχουν διευρυνθεί σε μια περίμετρο 1.000 χλμ.

«Με όλα αυτά τα εθνικά και διεθνή μέσα, οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί είναι πολύ μεγάλες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου.

ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

 

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος, καθώς συνειδητοποίησαν σε δύο περιπτώσεις ότι οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν μάταια: Από τη μία οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι οι ήχοι που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα από το σόναρ δύο πλοίων δεν προέρχονταν τελικά από το San Juan.

Όσον αφορά τα 7 σήματα που ελήφθησαν το Σάββατο από ναυτικές βάσεις στην Αργεντινή, τα οποία θεωρήθηκαν αρχικά ως σήματα κινδύνου που εξέπεμψε το San Juan, τελικά δεν προέρχονταν από το υποβρύχιο.

Δεκατέσσερα πλοία και 19 αεροσκάφη συνέχισαν τις έρευνες σήμερα, σε μια ευρεία ζώνη περιμετρικά της τελευταίας θέσης του υποβρυχίου, όπως καθορίστηκε από την επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τη ναυτική βάση, σε απόσταση 430 χλμ από τις ακτές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Χιλή και η Ουρουγουάη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

«ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

 

Περίπου 100 συγγενείς του πληρώματος φιλοξενούνται από την Πέμπτη στη ναυτική βάση Μαρ ντελ Πλάτα.

«Οι ώρες περνούν και η ανησυχία αυξάνεται. Το καλύτερο ηρεμιστικό θα ήταν μια ακριβής πληροφορία» δήλωσε ο ψυχίατρος Ενρίκε Στέιν, που προσφέρει ψυχολογική βοήθεια στους συγγενείς.

«Δε γνωρίζουμε τίποτα. Είμαστε στην αναμονή, νιώθουμε μεγάλη αγωνία» είπε η Αντρέα Άλι, η σύζυγος ενός ηλεκτρολόγου του San Juan.

«Στην αρχή ένα φως (ελπίδας) διακρίνεται κατόπιν σβήνει» τόνισε η Μαρία Μοράλες, μητέρα ενός ναυτικού.

Οι διασώστες δεν γνωρίζουν εάν το υποβρύχιο μήκους 65 μέτρων έχει βγει στην επιφάνεια, εάν πλέει ακυβέρνητο ή απλά τα συστήματα επικοινωνίας έχουν υποστεί βλάβη. Δεν γνωρίζουν καν εάν έχει αναδυθεί εσκεμμένα στην επιφάνεια ή έχει βυθιστεί.

Στην περίπτωση που παραμένει κάτω από την επιφάνεια, το οξυγόνο επαρκεί για 7 ημέρες, προειδοποίησε ο Ενρίκε Μπάλμπι.

Το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα με υποβρύχιο στον κόσμο, τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν εκείνο της 12ης Αυγούστου του 2000, όταν το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη θάλασσα του Μπάρεντς, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 118 μελών του πληρώματός του.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top