Paradise Papers: Σε offshore έβαζε τα λεφτά της η Βασίλισσα Ελισάβετ και υπουργοί του Τραμπ

Σάλος από τα ηχηρά ονόματα που έχουν «παρκάρει» τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:02

Νέες αποκαλύψεις για ισχυρούς πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακόμα και τη Βασίλισσα Ελισάβετ, οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς εκατομμυρίων σε offshore εταιρείες φορολογικών παραδείσων.

Η νέα διαρροή εγγράφων από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα ρίχνει φως στον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 13,5 εκατ. έγγραφα από δικηγορική εταιρεία στη Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και βγήκαν στη δημοσιότητα, προκαλώντας σάλο.

Τα έγγραφά αυτά αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο νέο σκάνδαλο των Paradise Papers.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες, τα οποία αγγίζουν τα 1,5 Terrabyte, δηλαδή έχουν το μέγεθος ενός ολόκληρου σκληρού δίσκου.

Τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης. 

Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές… Περίπου δέκα εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική  περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε funds στα Νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες. Ένα μικρό ποσό έχει καταλήξει σε μία εταιρία που βρίσκεται πίσω από το BrightHouse, μία αλυσίδα που έχει κατηγορηθεί για παράνομο δανεισμό. Το Δουκάτο του Λάνκαστερ έχει κάνει επενδύσεις σε ταμεία στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες, το οποίο παρέχει στην Βασίλισσα ένα εισόδημα και διαχειρίζεται τις επενδύσεις για την ιδιωτική περιουσία της αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών!

Στη λίστα υπουργοί του Τραμπ, το Twitter και το Facebook

Στα Paradise Papers αποκαλύπτονται επίσης δεσμοί υπουργών και συμβούλων του Τραμπ με offshore εταιρείες, όπως επίσης και σημαντικών χορηγών του, όπων ο Γουίμπορ Ρος, ο οποίος συμμετέχει σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει από το 2014 λάβει έσοδα από ρωσική εταιρεία ενέργειας, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακόμα, Twitter και Facebook έλαβαν εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων, που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Ανώτατος σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, που έπαιξε κομβικό ρόλο στην εκλογή του, εμπλέκεται και αυτός στο σκάνδαλο των Paradise Papers, καθώς όπως αποκαλύφθηκε ήταν διαχειριστής τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, της τεχνολογίας και των συγκοινωνιών.  

Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης, της μουσικής, αλλά και του κινηματογράφου, όπως ο τραγουδιστής των U2, Bono, προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore, ενώ όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις νέες αποκαλύψεις. 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top