Ξεκίνησε η διάσκεψη για το Κυπριακό

Θα καθορίσει αν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Ξεκίνησε η διάσκεψη για το Κυπριακό

Στις 10.30 ξεκίνησε η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κράν Μοντάνα η οποία θα καθορίσει αν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε το επίσημο δείπνο στο οποία συμμετείχαν οι δύο ηγέτες, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και της Βρετανίας, καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως μεταδίδει η Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, πηγές από την τουρκική πλευρά αναφέρουν ότι και εκείνοι αναμένουν να δουν αν η ελληνική πλευρά θα υποχωρήσει από τη θέση «μηδέν εγγυήσεις μηδέν ασφάλεια». Κάποιες πηγές κάνουν λόγο για πρόθεση της τουρκικής πλευρά να αποσύρει το 80% των στρατευμάτων της. 

Πάντως ενώ μέχρι χθες οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδέχεται να μην έρθει στο Κραν Μοντάνα, από σήμερα το πρωί πηγές από Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι αυτές τις μέρες ο ΓΓ θα βρίσκεται στην Ευρώπη και στις 30 Ιουνίου αναμένεται να συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Nα σημειώσουμε, πως οι συζητήσεις μεταξύ των Τουρκοκύπριων και των Ελληνοκύπριων ηγετών, έχουν ως στόχο την επανένωση του νησιού μετά από δεκαετίες διάσπασης.

«Φιλοξενούμενοι» του συμβούλου του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντ, στο ελβετικό θέρετρο «Κρανς Μοντάνα», είναι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που συνοδεύονται από κορυφαίους απεσταλμένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις «εγγυήτριες» χώρες (Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία).

Αυτό στο οποίο πολλοί ελπίζουν, είναι το νησί που χωρίστηκε στα δυο το 1974, να επανενωθεί.

Σήμερα, η Τουρκία έχει πάνω από 35.000 στρατεύματα στην Κύπρο.

Τα σημεία στα οποία μέχρι στιγμής υπάρχει «κώλυμα», είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας και οι ελπίδες μεταξύ των Ελληνοκύπριων ηγετών για την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top