Ένα υπερόπλο έχει στα χέρια του ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την επιτυχημένη βολή του Πυραύλου «BORA». Μπορεί στην εμβέλειά του να χτυπήσει το σύνολο σχεδόν της Ελλάδας, αφού έχει βεληνεκές... 280 χιλιόμετρα, με δυνατότητα να φτάσει ακόμη και τα 1.000 χιλιόμετρα, απειλώντας μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας.

Το νέο απόκτημα των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος απαίτησε η Τουρκία να αναπτύξει το δικό της πυραυλικό σύστημα. Ο «BORA» έχει την δυνατότητα να χτυπήσει την "καρδιά" της Ελλάδας την Αθήνα,  με βάση εκτόξευσης το Τσεσμέ, αλλά και το Ηράκλειο, την Θεσσαλονίκη και σχεδόν το σύνολο της ανατολικής χώρας και φυσικά ολόκληρη την Κύπρο.  

Ο «BORA» έχει συμβατική κεφαλή 470 κιλών, είναι διαμετρήματος 610 χιλιοστών και χτυπά με ακρίβεια 50 μέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει ασπίδα προστασίας στο Αιγαίο τους πύραυλους S300 και Patriot.

Σύμφωνα με ειδικούς, η  Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αμυνθεί ικανοποιητικά, ωστόσο χρειάζεται, όπως επισημαίνουν αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων.

 

Tags: