Τούρκοι VS Αμερικανών για τα όπλα στους Κούρδους της Συρίας

Αντιδρούν Τζανικλί, Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου - Τον χαβά του ο Τραμπ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Άγκυρα η απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν όπλα στους Κούρδους της Συρίας, προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές. Μια τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί. 

Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το "πράσινο φως" στο Πεντάγωνο για την προμήθεια όπλων στο YPG (Κούρδοι της Συρίας).

Πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι μετά την απόφαση, Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνώριζαν ότι η τουρκική πλευρά θα δυσαρεστούνταν, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τη σύμμαχό τους Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ανακοίνωσε ότι έδωσαν εγγυήσεις στην Τουρκία όσον αφορά στους κινδύνους ασφαλείας. «Γνωρίζουμε τις ανησυχίες των εταίρων μας στο συνασπισμό. Θέλουμε να εγγυηθούμε στον τουρκικό λαό και στην τουρκική κυβέρνηση ότι δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε τυχόν πρόσθετους κινδύνους ασφαλείας και να προστατεύσουμε τη νατοϊκή σύμμαχο μας», δήλωσε ο Σπάισερ, όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα στο star.gr

Τζανικλί: Δεν θα γίνει αποδεκτή η απόφαση των ΗΠΑ

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας προήλθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νουρετίν Τζανικλί, ο οποίος είπε ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μία τέτοια απόφαση», κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δίνοντας όπλα στους Κούρδους της Συρίας, ουσιαστικά στηρίζουν το ΡΚΚ (κουρδικό εργατικό κόμμα).

Γιλντιρίμ: Η απόφαση των Αμερικανών θα βλάψει την Ουάσινγκτον

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας που πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσινγκτον. 

Τσαβούσογλου: Τα όπλα στο YPG είναι απειλή για την Τουρκία

«Το ΥPG και το ΡΚΚ είναι και οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχουν καμιά διαφορά, μόνο το όνομά τους είναι διαφορετικό. Και το κάθε όπλο που πάει στα χέρια τους είναι απειλή για την Τουρκία», τόνισε από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειρωνικά είναι πάντως κάποια σχόλια στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ βρέθηκαν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν με σκοπό να συζητήσουν το θέμα και να αποτρέψουν μία τέτοια απόφαση, αλλά, όπως σχολιάζεται, ‘πέτυχαν’ το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και ο Τραμπ ουδόλως τους άκουσε.  

Μετά από αυτές τις εξελίξεις όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ στις 16 Μαΐου.

Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία,Άννας Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top