ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ το μετρό της Αγίας Πετρούπολης – ΚΑΡΦΙΑ στον εκρηκτικό μηχανισμό

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ η διεθνής κοινότητα

Αίμα, πόνο, τρόμο και δάκρυα γέμισε το μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπου σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διπλή έκρηξη ανάμεσα σε δύο κεντρικούς σταθμούς, στην πλατεία "Σενάγια Πλοσάντ" και στο "Τεχνολογικό Ινστιτούτο".

Προς το παρόν οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών είναι συγκεχυμένες. Από τη μια, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ρωσίας, αναφέρει ότι οι νεκροί είναι 9 και οι τραυματίες πάνω από 50, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά! Ωστόσο, τα ξένα μέσα μεταδίδουν ότι είναι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 10. 

Η είδηση έχει γίνει πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ τα social media έχουν γεμίσει με εικόνες καταστροφής που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία. Στο twitter το hashtag  #PrayForSaintpetersburg έχει αρχίσει να γίνεται trend.

Καπνός και αίμα κάλυψαν τον υπόγειο σιδηρόδρομο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις εκρήξεις έκλεισαν αρχικά 10 σταθμοί του Μετρό και στη συνέχεια ολόκληρο το δίκτυο.

O σταθμός Σενάγια είναι απ’ τους πιο πολυσύχναστους της Αγίας Πετρούπολης, καθώς εκεί διασταυρώνονται τρεις από τις πέντε γραμμές του Μετρό. 

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την έκρηξη, ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζει, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε ισχύ όση και 200 γραμμάρια TNT .

Αυτόπτης μάρτυς υποστήριξε ότι η βόμβα μπορεί να τοποθετήθηκε σε χαρτοφύλακα από έναν άνδρα που άλλαξε στη συνέχεια βαγόνι.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο RIA, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, καθώς είχε συνάντηση με τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλαξάντερ Λουκασένκο, ενημερώθηκε άμεσα.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι ο Πούτιν σχεδίαζε να περάσει από τον σταθμό του μετρό, κοντά στον οποίο σημειώθηκε η έκρηξη.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με σφαιρίδια, ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα.

Ο μάνατζερ του Μετρό ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για έκρηξη μέσα στο βαγόνι, πιθανότατα από κάποιο αυτοσχέδιο μηχανισμό, με το Sputnik να αναφέρει πως περιείχε καρφιά.

Από την πλευρά της αστυνομίας, οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ενώ κάποιος εκπρόσωπόςτης είπε ότι έλαβαν κλήση για ύπαρξη πυκνού καπνού στο σταθμό του μετρό και ότι δεν μπορούν να δώσουν άλλες πληροφορίες.

ΠΟΥΤΙΝ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

«Οι αρχές της πόλης και αν χρειαστεί και οι ομοσπονδιακές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουν τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν.

Αυτόπτες μάρτυρες που γλίτωσαν από θαύμα δηλώνουν συγκλονισμένοι. «Είναι φριχτό να βλέπεις ανθρώπους να πετάγονται» είπε ένας από αυτούς, σύμφωνα με το Sputnik.

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την τραγωδία στο μετρό έσπευσε ομάδα έμπειρων ερευνητών και εγκληματολόγων στο σημείο να ερευνήσουν από κοντά την κατάσταση.

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ - Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ρωσία εξέφρασε τα συλλυπητήρια της προς τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ η Δαμασκός καταδίκασε την επίθεση, όπως και ο Δήμαρχος της Μόσχας.

Συλλυπητήριο μήνυμα στη Ρωσία έστειλε και η Γερμανία. Για «φριχτά νέα» έκανε λόγο ο  εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Σ. Ζάιμπερτ στο  twitter, εκφράζοντας τη συμπόνια του. Συγκλονισμένος δήλωσε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζ.Γκάμπριελ.

Τη θλίψη και τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν επίσης η Γαλλία και η Τουρκία. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μ.Γκιλντιρίμ τηλεφώνησε στον Πούτιν, προκειμένου να καταδικάσει την επίθεση  

«Οι σκέψεις μας είναι στον λαό της Ρωσίας» δήλωσε  η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ,  Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως μεταδίδει το Sputnik, ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε τα συλλυπητήρια και την αγάπη του στον ρωσικό λαό.

Σοκαρισμένος είναι και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς με την επίθεση στο μετρό της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Ρώσων». Ο υπουργός έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και περαστικά στους τραυματίες  .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top