Το Γκαμπί της Βασίλισσας: Σκακίστρια ζητάει αποζημίωση 5 εκατομμυριών

Κατηγορεί την πλατφόρμα για δυσφήμιση

Η πρωταγωνίστρια της σειράς, Άνια Τέιλορ-Τζόι, βρέθηκε στην επίδειξη του Dior στην Αθήνα

Η Γεωργιανή σκακίστρια, Νόνα Γκαπριντασβίλι, το όνομα της οποίας εμφανίζεται στην επιτυχημένη σειρά του Neflix Το Γκαμπί της Βασίλισσας, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της πλατφόρμας ζητώντας αποζημίωση 5 εκατομμύριων δολαρίων.

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας, φανταστικοί χαρακτήρες της αμερικανικής μίνι σειράς υποστήριξαν ότι η Γκαπριντασβίλι, «δεν αντιμετώπισε ποτέ άντρες».

Το Γκαμπί της Βασίλισσας: Η πρωταγωνίστρια στην επίδειξη του Dior

Ο ισχυρισμός ότι η Γκαπριντασβίλι δεν έχει ανταγωνιστεί ποτέ άνδρες -σημειώνεται στην αγωγή- είναι «προφανώς ψευδής», «κατάφωρα σεξιστικός» και «περιφρονητικός», καθώς η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει αντιμετωπίσει δεκάδες κορυφαίους άντρες παίκτες.

Στη φανταστική εξιστόρηση για την Μπεθ Χάρμον, χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Άνια Τέιλορ-Τζόι, η οποία ταξιδεύει στη Μόσχα για μια σειρά αγώνων σκακιού κόντρα σε Σοβιετικούς πρωταθλητές στο φινάλε της σειράς, ο εκφωνητής του τουρνουά σκακιού λέει: «Η Ελίζαμπεθ Χάρμον δεν είναι καν σημαντική παίκτρια με βάση τα δικά τους στάνταρντ. Το μόνο ασυνήθιστο για αυτή, πραγματικά, είναι το φύλο της. Και ακόμη κι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο στη Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες».

Η Άνια Τέιλορ-Τζόι πρωταγωνιστεί στην πολυσυζητημένη σειρά του Netflix

Η 80χρονη πλέον Γκαπριντασβίλι ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε ο τίτλος του διεθνούς γκραν μετρ από τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), το 1978. Αγωνίστηκε εναντίον δεκάδων ανδρών καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Στην πραγματικότητα, μέχρι το 1968, τη χρονιά που παρουσιάζει το επεισόδιο της δραματικής σειράς, «είχε ανταγωνιστεί τουλάχιστον 59 άνδρες σκακιστές (28 από αυτούς ταυτόχρονα σε ένα παιχνίδι), συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δέκα Grandmasters εκείνης της εποχής», σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε στο Ομοσπονδιακό Επαρχιακό Δικαστήριο του Λος Άντζελες. 

Η Ελληνίδα Γκραν Μετρ γυναικών παίζει πάντα το «Queen's Gambit» στο σκάκι

Από την πλευρά του, το Netflix σε ανακοίνωση ανέφερε ότι έχει «μόνο τον μέγιστο σεβασμό για την κ. Γαπριντασβίλι και τη λαμπρή καριέρα της», αλλά συμπλήρωσε ότι αυτή η αξίωση «δεν έχει καμία αξία» και προανήγγειλε «σθεναρή» υπεράσπιση στην υπόθεση.

Η σειρά του Netflix αποτελεί τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Γουόλτερ Τέβις, του 1983. Μάλιστα, πριν από λίγα 24ωρα κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες κι απέσπασε 18 υποψηφιότητες για Emmy. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top