Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο ζάχαρη καταναλώνεις καθημερινά και πόση από αυτή την ποσότητα χρειάζεσαι πραγματικά; Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει όλες αυτές τις συνταγές που ξεφυτρώνουν καθημερινά και προτείνουν μέλι, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου ή φρούτα, όπως η μπανάνα και οι χουρμάδες, αντί για ζάχαρη. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχεις ακούσει πως η ζάχαρη αποτελεί ένα από τα τρία «λευκά δηλητήρια» στη διατροφή μας.
Ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition, αποκαλύπτει στους αναγνώστες πόση Ζάχαρη περιέχουν τα Φρούτα και αν αυτή τελικά γίνεται λίπος.
Τα φρούτα λοιπόν περιέχουν υδατάνθρακες και αποτελούνται και αυτά από πιο απλά σάκχαρα, όπως είδαμε προηγουμένως. Όταν μιλάμε όμως για περίσσεια ζάχαρης στη διατροφή, τα φρούτα δεν είναι γενικά το πρόβλημα.
Στη συνέχεια θα δεις ένα πίνακα που δείχνει την ποσότητα της ζάχαρης σε διάφορα φρούτα.
Παρατηρείς λοιπόν πως υπάρχει σίγουρα μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των φρέσκων κράνμπερις (μόλις 5 γραμμάρια/ κούπα) και των σταφίδων (108 γραμμάρια/ κούπα). Αλλά τα περισσότερα φρέσκα φρούτα πέφτουν στο πιο μέτριο εύρος, από 10 έως 25 γραμμάρια ζάχαρης ανά κούπα, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε νερό.
Η ζάχαρη αυτή που περιέχεται στα φρούτα μετατρέπεται σε λίπος;
Η απάντηση είναι… εξαρτάται! Η φρουκτόζη δε μετατρέπεται απευθείας όλη σε λίπος. Όπως είδαμε, μεταβολίζεται σε γλυκόζη στο ήπαρ. Ένα μέρος της παραγόμενης γλυκόζης αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκογόνου. Το γλυκογόνο χρησιμοποιείται για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα και στους μυς του σώματός σου, ανάμεσα στα γεύματα, όταν το σάκχαρο του αίματός σου είναι χαμηλό. Εάν όμως η διατροφή σου είναι πλούσια σε θερμίδες και με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη τότε, ναι, η περίσσεια της θα μετατραπεί σε λίπος.
Ενεργειακό Ισοζύγιο
Για παράδειγμα, εάν είσαι σχετικά δραστήριος, πολλή από τη φρουκτόζη που προσέλαβες θα χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου στο ήπαρ.
Αλλά στη μεγάλη εικόνα, δεν έχει σημασία εάν αυτές οι υπερβολικές θερμίδες έρχονται με τη μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης, αμύλων ή λιπών.
Φρουκτόζη και Ήπαρ
Ίσως επίσης να έχεις ακούσει πως η συσσώρευση στο ήπαρ τεράστιας ποσότητας καθαρής φρουκτόζης μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του ήπατος. Μπορεί εν μέρει αυτό να αληθεύει, αλλά είναι απίθανο να προσλάβεις τεράστιες ποσότητες καθαρής φρουκτόζης, από την κατανάλωση 2 ή 3 μερίδων ολόκληρων φρούτων κάθε μέρα- ακόμη κι αν περάσεις ολόκληρη τη ζωή σου τρώγοντας μόνο μπανάνες.
Στο Σημείο αυτό Θέλω να Θυμάσαι..
Τα φρούτα δεν είναι αυτά που θα σου δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά την ποσότητα ζάχαρης!! Σκέψου πόσα μήλα μπορείς να φας σε μια μόνο φορά, σε σύγκριση με το πόσo παγωτό μπορείς να καταναλώσεις;
Πιστεύω πως με τα μήλα θα χορτάσεις με πολύ λιγότερες θερμίδες.
Χυμοί και Αποξηραμένα Φρούτα
Όμως, αυτός ο φυσικός κορεσμός εξαφανίζεται όταν τα φρούτα πολτοποιούνται ή ξηραίνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυσικά σάκχαρα στα φρούτα είναι συνδεδεμένα και με άλλα πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό σου.
Περιέχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά που είναι απαραίτητα για τη διατροφή σου. Ενώ επίσης ολόκληρα τα φρούτα περιέχουν και αρκετές διαιτητικές ίνες και νερό, δύο χαρακτηριστικά που βοηθούν πολύ στον κορεσμό αλλά και στην ενυδάτωσή σου.
Πολύ πιο απλά τι είναι πιο πιθανόν να σε χορτάσει 1 ποτήρι χυμό μήλου ή 3 ολόκληρα μήλα;
Χρήσιμο Tip
Επίλεξε να καταναλώσεις τα φρούτα σου ολόκληρα και όχι με τη μορφή χυμού. Προτίμησε τα smoothies από τους χυμούς, ενώ όταν καταναλώνεις αποξηραμένα φρούτα πιες παράλληλα και ένα ποτήρι νερό ταυτόχρονα.
Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
#Facebook #Instagram #Linkedin
Πηγή: https://diaitologos.com/
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.