Ζάχαρη: Οι πέντε αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο δέρμα

Είναι καλό όσο μπορείς να την αποφεύγεις

ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ο εχθρός, πάει και τελείωσε. Και βρίσκεται παντού. Και όσο πιο νωρίς το αντιληφθείς τόσο πιο νωρίς θα ''σώσεις'' το δέρμα σου.

Δυστυχώς -και λέμε δυστυχώς γιατί ξέρουμε πόσο μεγάλος πειρασμός είναι ένα λαχταριστό ντόνατ- κάθε μπουκιά γλυκού που βάζεις στο στόμα σου είναι και ένας λόγος η επιδερμίδα σου ν' αντιδράσει.

Πώς θα καταλάβεις αν πάσχεις από το σύνδρομο της δίαιτας

 

Και μάθε κι αυτό. Δύο είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην γήρανση του δέρματος. Ένα η έκθεση στον ήλιο και δύο η ζάχαρη. Όσο λοιπόν αντηλιακό προϊόν κι αν χρησιμοποιείς από την στιγμή που καταναλώνεις ζάχαρη, ιδιαίτερα σε επεξεργασμένα προϊόντα, δεν θα αποφύγεις τα πρόωρα σημάδια και τις γραμμές στην επιδερμίδα σου.

Καταστροφή κολλαγόνου

Ίσως η χειρότερη επίδραση που έχει η ζάχαρη στο δέρμα μας είναι ότι προσκολλάται πάνω σε πρωτεΐνες και τις καταστρέφει. Και μία από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες του οργανισμού μας είναι το κολλαγόνο. Είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος, μαζί με την ελαστίνη. Το κατεστραμμένο κολλαγόνο κάνει το δέρμα μας να είναι αδύναμο, να δείχνει θαμπό, να χάνει την ζωντάνια του και επίσης το καθιστά πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις. Τέλος, η ζάχαρη εμποδίζει και μειώνει σημαντικά την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες και σημάδια γήρανσης.

Ακμή

Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό ανεβαίνουν επικίνδυνα, αρχίζουν να προκαλούνται φλεγμονές, και η ανοχή του οργανισμού μας στην ινσουλίνη αυξάνεται, προκαλώντας πολύ δυσάρεστες επιπλοκές, όπως φραγμένοι πόροι, κύστες, μαύρα στίγματα στην ζώνη-Τ και ακμή. 

Ερυθρότητα

Οι κοκκινίλες, ο κνισμός, οι κύστες, ο αποχρωματισμός του δέρματος είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής με υψηλή κατανάλωση ζάχαρης.

Οξειδωτικό στρες

Η πέψη τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη γήρανση του δέρματος εξαιτίας βλαβών στα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία συνδέονται με το κολλαγόνο και άλλα συστατικά του δέρματος. Την ίδια στιγμή συμβάλλουν στην αύξηση του οξειδωτικού στρες και το ''φούντωμα'' της ακμής.

Ωστόσο επειδή η ζάχαρη κρύβεται στα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε, δεν χρειάζεται να σε πιάσει πανικός. Καταρχάς χαλάρωσε γιατί δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν μια στο τόσο απολαύσεις ένα γλυκό ή το αγαπημένο σου κοκτέιλ. Επίσης καλό είναι να είσαι πιο προσεκτική στις επιλογές σου στο σουπερμάρκετ. Όπως είπαμε ο εχθρός κρύβεται παντού, όπως στις σάλτσες ζυμαρικών, τα δημητριακά, τα αναψυκτικά... Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που απελευθερώνουν ενέργεια με πιο αργό, πιο βιώσιμο τρόπο, είναι ικανή να μας προστατεύσει από αυτή τη μορφή της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. 

Επιμέλεια: Κατρίνα Πίτρακκου

Πηγή:mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top