12o Γυμνάσιο Αθηνών: «Όταν οι φωνές των παιδιών προκαλούν δέος»

Oι φωνές των μαθητών συγκινούν και προκαλούν ανατριχίλα

Οι μαθητές γράφουν τα δικά τους ποιήματα και συγκινούν

Οι μαθητές του 12ου Γυμνασίου Αθηνών έγραψαν τα δικά τους ποιήματα. Θέματα που απασχολούν τα παιδιά είναι ο πόλεμος, η εσωτερική αναζήτηση κι η ενδοσχολική βία.

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου: 6+1 παραμύθια που αξίζει να διαβάσετε!

Η Γεωργία Χάρδα συνομίλησε με τη Φιλόλογο-Γλωσσολόγο και Msc Ειδική Παιδαγωγό Δήμητρα Βαγενά για τις τρεις εξαιρετικές ποιητικές συλλογές. Η ποίηση έχει δύναμη και μέσα απ' αυτή οι φωνές των μαθητών συγκινούν, προκαλούν ανατριχίλα και το μόνο σίγουρο είναι ότι όπου υπάρχουν καθηγητές-εμπνευστές που οδηγούν τα παιδιά, τίποτα δε χάθηκε.

Εκ βαθέων 

«Άμα είσαι καπετάνιος 

Και δεν ξέρεις σε ποιο λιμάνι σαλπάρεις, 

Τότε κανένας αέρας 

Δε σε βοηθάει. 

Θα βρεις το λιμάνι σου, 

Άμα κουράσεις το πνεύμα σου. 

Είμαστε μια ψυχούλα 

Που κουβαλάει ένα πτώμα» 

Νίκος Φραγκουλίδης Γ2 

 «ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» (2024)  

«Στο σχολείο μας τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει πια παράδοση να υλοποιείται στο Τμήμα Ένταξης εργαστήριο δημιουργικής γραφής και έκδοση ποιητικής συλλογής. Αυτό αποτελεί την αφόρμηση για επαφή και επικοινωνία με την κοινότητα, ευαισθητοποίηση απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των εφήβων και γενικότερα των κατοίκων του κέντρου. 

Οι έφηβοι απομακρύνονται σταδιακά από την καλλιέργεια του εσωτερικού κόσμου τους και από αξίες οι οποίες είναι διαχρονικές, όπως η αλληλεγγύη, η υπομονή, η συνεργατικότητα, η αποδοχή του διαφορετικού. Έχοντας ως εργαλεία μοναχά μια λευκή κόλλα και ένα μολύβι, προσπάθησαν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, να αναμετρηθούν με τους εαυτούς τους και να ανακαλύψουν πτυχές που πιθανόν αγνοούσαν. Επιλέξαμε η συλλογή αυτή να φέρει τον τίτλο: «To κάλεσμα της Μνήμης», γιατί κύριο μέλημα ήταν να βοηθήσουμε τους μαθητές να ανακαλέσουν πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες οι οποίες υπάρχουν στη συνείδηση τους, αλλά με το πέρασμα των καιρών και λόγω του τρόπου ζωής αρχίζουν να φθίνουν». 

«Κενό» 

Νιώθω ένα κενό 

Σκέφτομαι το αύριο μαζί 

Η ζωή μου μισή 

Ακούω μια φωνή 

Μου λείπεις πολύ 

Χρήστος Μαλλιαρός Γ2 

«Μακρινή επιτυχία» 

Στο μυαλό του ονείρου 

Στίχοι τραγουδιών, 

Όπου στην καρδιά είναι η πληγή 

Για τη μακρινή επιτυχία. 

Στον ουρανό χορεύουν  

Τα σύννεφα. 

Και στη γη  

Μόνο η έγνοια 

Για τη μακρινή επιτυχία 

Νικόλαος Φίλιππος Σάρλας Α3 

«Τα παιδιά φιλοτέχνησαν την εικονογράφηση του βιβλίου, όπως κάνουν κάθε χρόνο με προσωπικές τους δημιουργίες και μελοποίησαν τα ποιήματα . Τα παιδιά συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία έκδοσης του βιβλίου από την αρχική φάση της δημιουργίας έως το στήσιμο του βιβλίου στο Τυπογραφείο, πάντα με την οικονομική βοήθεια της Σχολικής Επιτροπής του σχολείου, που μας στηρίζει και εξασφαλίζει τη ΔΩΡΕΑΝ εκτύπωση αντιτύπων, τα οποία θα διανεμηθούν επίσης δωρεάν σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας. 
Οι μαθητές αισθάνονται πρωταγωνιστές σε όλη αυτή τη διαδικασία και νιώθουν ότι έχουν δικό τους προσωπικό λόγο μέσα στη σχολική κοινότητα, που θα ακουστεί, θα καταγγείλει, θα ευαισθητοποιήσει , θα ανακουφίσει. Η προσδοκία των μαθητών για την υλοποίηση των παραπάνω, καθιστά επιτακτική την ευθύνη διεκπεραίωσης αυτής της δράσης σε ετήσια βάση». 

 «ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ» (2023) 

Το 2023 με την ποιητική συλλογή «Χαμόγελα στον ήλιο» , το εργαστήριο δημιουργικής γραφής είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία. Τα παιδιά άκουσαν, εξέφρασαν, έγραψαν ποιητικά καταγγελτικά κείμενα, επικυρώνοντας την κοινωνική διάσταση της ποίησης.  Η ευαισθητοποίηση απέναντι στο πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας είναι η αρχή για την πάταξή της. Χρησιμοποιώντας καθημερινά συμβάντα πράξεων βίας, ξετυλίξαμε ένα γαϊτανάκι σκέψεων και συναισθημάτων , που έλαβαν σάρκα και οστά με λέξεις αντιποιητικές και συνηθισμένες. Ακολουθήσαμε τις βασικές αρχές του μοντερνισμού, προκειμένου σε πρώτη φάση να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο στο υπάρχον λεξιλόγιο των μαθητών και σε δεύτερη φάση να το εμπλουτίσουμε. 

«Αναζητώντας την αγάπη» 

Το είναι μου σιγά σιγά καταρρέει 

Θέλω μια αγκαλιά  

Νιώθω απογοήτευση από τους ανθρώπους 

Σκέφτομαι έντονα γύρω μου  

Βλέπω καινούργιες δυσκολίες 

Αγγελικη Σίμου Γ2 

«Ψάχνοντας για νέους δρόμους» 

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός 

Σκεφτόμουν 

Όταν μεγαλώσω 

Θα γίνω  

Δεν είμαι σίγουρος 

Ψάχνοντας για νέους δρόμους 

Ακούω τους συγγενείς 

-κάποιες φορές η ζωή είναι απρόβλεπτη 

Ζήσε. 

Άγγελος Χρυσανθόπουλος Γ3 

 «Στόχος μας ήταν η καλλιέργεια της “όρεξης” για καλλιτεχνική δημιουργία, ώστε στη συνέχεια οι μαθητές να παρακινηθούν από εσωτερική επιθυμία στην αναζήτηση των εργαλείων της ποίησης, που θα τους οδηγήσει στην αυτή καθαυτή Τέχνη του λόγου». 

«ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ» (2022)

«Ψυχές» 

Βασανισμένες ψυχές 

Στους πολέμους ανθρώπων 

Φτωχοί και πλούσιοι, 

Χωρικοί και επιχειρηματίες 

Πολεμούν 

Σκοτώνουν 

Οι δρόμοι γεμίζουν αίματα 

Όλοι φονιάδες; 

Ανδρέας Ρωμανός Β3 

«Σιωπή» 

Αμίλητοι οι άνθρωποι 

Της ψυχής μου οι φίλοι. 

Αναζητούν το δρόμο της φωτιάς. 

Ψάχνουν την Ειρήνη 

Ζενελάι Μαργκέν Β2 

«Στη συλλογή αυτή, το 2022 αποτυπώσαμε τη βαναυσότητα του πολέμου που βιώνουμε στην εποχή μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθει αδύναμος και δύσκολα διαχειρίζεται όσα συμβαίνουν, καθώς οι μέχρι σήμερα σταθερές καταρρέουν. Η ένοπλη βία , το αποτρόπαιο έγκλημα, ο πόλεμος βαραίνουν τις ψυχές μας που αναζητούν απεγνωσμένα την Παγκόσμια Ειρήνη. 

Ο τρόπος για να μπορέσει κανείς να τα διαχειριστεί είναι να δείξει αλληλεγγύη, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεπεράσει τους φόβους του, τις ανασφάλειες που νιώθει και θα συνυπάρξει αρμονικά και ειρηνικά με τους συνανθρώπους του. Στην προσπάθεια μας να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τη δράση αυτή του σχολείου μας θελήσαμε να δώσουμε το λόγο στους μαθητές, για να εκφράσουν τις απόψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους για όσα συμβαίνουν». 

«Η ζωή μου» 

Στα καλύτερα 

Και στα χειρότερα 

Να θυμάσαι 

Η ζωή είναι δική σου. 

Όρισέ την  

Κάνε την να αξίζει. 

Ανδρέας Κιάφας Β1 

«Η Τέχνη του Λόγου γίνεται ένα όργανο διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης απέναντι στο κακό, έτσι όπως ο T.S. Eliot το περιγράφει: «Το μισό από το κακό που γίνεται στον κόσμο γίνεται από ανθρώπους που θέλουν να αισθανθούν σπουδαίοι. Δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν κακό. Αλλά το κακό δεν τους απασχολεί.» 

«Άγγελοι» 

Η ψυχή του κάθε ανθρώπου 

Είναι διαφορετική. 

Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει 

Να ξέρεις υπάρχει δίπλα σου. 

Τις νύχτες που θα’ σαι μόνος σου 

Μη φοβάσαι 

Και να ξέρεις είμαι κοντά σου. 

Ο κόσμος δεν θέλει το καλό σου. 

Το ξέρω είμαι όμορφος. 

Άναψε τη φωτιά να ζεσταθώ. 

Στράτος Σαμαράς Α3 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top