National Theatre Live: Λεωφορείο ο πόθος

Στις 16 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

National Theatre Live: Λεωφορείο ο πόθος

Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του Young Vic, ένα «Λεωφορείο» όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, με τον εικονοκλάστη σκηνοθέτη Μπένεντικτ Άντριους να προτείνει ένα καινούργιο ταξίδι σε αυτό το τραυματικό, σύγχρονο κλασικό έργο, ταξίδι βίαιο, βαθιά ανησυχητικό, ακραία συγκινητικό, σκηνοθετημένο με σεβασμό στο πρωτότυπο, αλλά και με τόλμη.


Το «Λεωφορείο Ο Πόθος» είναι η δεύτερη της φετινής σειράς αναμεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.


Η καυτή παράσταση του λονδρέζικου καλοκαιριού «Λεωφορείο Ο Πόθος» μεταδίδεται απευθείας από το Young Vic του Λονδίνου, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ελληνικούς υπότιτλους.


Στο ρόλο της μαραμένης καλλονής του αμερικανικού Νότου Μπλανς Ντυμπουά, η Τζίλλιαν Άντερσον (από τη σειρά X-Files) σε κορυφαία ερμηνεία. Στάνλεϋ Κοβάλσκι, ο επίσης Αμερικανός Μπεν Φόστερ, και στο ρόλο της Στέλλας -αδελφής της Μπλανς και γυναίκας του Στάνλεϋ- η Βρετανίδα Βανέσα Κίρμπι.


Με έναν πρωτόγονο, νέο νατουραλισμό, στο ύφος της σχολής της Μεθόδου, το Λεωφορείο Ο Πόθος ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϋ της Νέας Υόρκης, στις 3 Δεκεμβρίου 1947, σε σκηνοθεσία του Ελία Καζάν, με την Τζέσικα Τάντι στο ρόλο της Μπλανς και τον Μάρλον Μπράντο, στα 24 χρόνια του, που σφράγισε με την ερμηνεία του τον Κοβάλσκι. Παιζόταν συνεχώς για δύο χρόνια, κέρδισε πολλά βραβεία -ανάμεσά τους το Πούλιτζερ για τον Τέννεσση Ουίλλιαμς- και αργότερα ανέβηκε στο Λονδίνο με σκηνοθέτη τον Λώρενς Ολίβιε και τη Βίβιαν Λη ως Μπλανς.

Ο Μπράντο και η Λη συναντήθηκαν στην κινηματογραφική εκδοχή του έργου, με σκηνοθέτη τον Ελία Καζάν, που κέρδισε 3 Όσκαρ το 1951 και έκανε μια αδια��όητα επιτυχημένη διαδρομή. Από τότε αυτό το αειθαλές κλασικό έργο ενέπνευσε δεκάδες θεατρικές και τηλεοπτικές εκδοχές του, μια όπερα, τρία μπαλέτα, μια παρωδία μιούζικαλ στη σειρά «Σίμσονς» και μια εκσυγχρονισμένη κινηματογραφική έκδοσή του, την Blue Jasmine του Γούντι Άλλεν.


Η λεωφορειακή γραμμή Πόθος (Desire) λειτούργησε από το 1920 ως το 1948 στη Νέα Ορλεάνη, στις χρυσές μέρες της χρήσης των λεωφορείων ως μέσων μετακίνησης. Η διαδρομή του ήταν συγκεκριμένη, περνούσε και από την οδό Πόθου (Desire Street), ενώ η διαδρομή της Μπλανς στο έργο είναι αλληγορική, στα αδιέξοδα του πόθου και του πάθους.


Από την πρώτη του παράσταση, το 1947, το Λεωφορείο Ο Πόθος εξελισσόταν πάντα σε σκηνικό που παρέπεμπε στην περίοδο που γράφτηκε. Ο Μπένεντικτ Άντριους δεν ακολούθησε τον κανόνα και εμπιστεύτηκε στην ελβετίδα σκηνογράφο Μάγκντα Βίλλι, συνεργάτιδα επί πολλά χρόνια του Τόμας Οστερμάγερ, την κεντρική του ιδέα, που αλλάζει δραματικά την προσέγγιση του έργου. Το έργο εξελίσσεται στη σημερινή Νέα Ορλεάνη και όλη η πλοκή συμβαίνει σε ένα άψογο, σύγχρονο διαμέρισμα, με μεταλλικό πλαίσιο, ένα μίνιμαλ κλουβί, το οποίο περιστρέφεται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια του έργου, έτσι που αυτό που παρακολουθούμε αποκτάει συνεχώς καινούργιες προοπτικές. Βλέπουμε τα πάντα, την κουζίνα, το μπάνιο, το καθιστικό, την αποθήκη και τους πρωταγωνιστές ταυτόχρονα, τον καθένα σ' ένα χώρο και σε διαφορετικές δραστηριότητες.


Σκηνοθεσία: Μπένετικτ Άντριους
Σκηνικά: Μάγδα Γουίλι
Κοστούμια: Βικτώρια Μπερ
Φωτισμοί: Τζον Κλάρκ
Ήχος: Πολ άρδιτι
Μουσική: Άλεξ Μπαραβόφσκι

Ερμηνεύουν:
Ζίλιαν Άντερσον: Μπλανς Ντυμπουά
Μπεν Φόστερ: Στάνλεϋ Κοβάλσκι
Βανέσσα Κιρμπάι: Στέλλα Κοβάλσκι


Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 ευρώ και 7 ευρώ (φοιτητικά)


Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top