ΑΥΤΟΙ είναι οι 13 πιθανοί «ένοικοι» του τάφου της Αμφίπολης

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες

 ΑΥΤΟΙ είναι οι 13 πιθανοί «ένοικοι» του τάφου της Αμφίπολης

Όσο οι μέρες περνούν και οι ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη συνεχίζονται, τόσο μεγαλώνει η αγωνία για το ποιος ή ποιοι βρίσκονται στο ταφικό μνημείο.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο και έτσι βρίσκονται μια ανάσα πριν την αποκάλυψη του μεγάλου «μυστικού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» οι 13 πιθανοί «ένοικοι» του τάφου είναι οι εξής:

Ολυμπιάδα

Η μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου, σύζυγος του Φιλίππου και κόρη του βασιλιά των Μολοσσών Νεοπτόλεμου. Ο τάφος της εικάζεται ότι είναι στην Τούμπα της Πύδνας και δεν έχει ανασκαφεί.


Οι ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ανδροσθένης, Λαομέδοντας και Νέαρχος

Το όνομα του Νέαρχου έχει ακουστεί αρκετές φορές, ενώ για πρώτη φορά ακούμε αυτό του Ανδροσθένη και του Λαομέδοντα που γεννήθηκαν στην Αμφίπολη.

Ο Λέων της Αμφίπολης, σύμφωνα με μια θεωρία στήθηκε για τον Νέαρχο ή τον Λαομέδοντα, αλλά και τον Άγνωνα, έναν αιώνα πριν για να τιμηθούν οι χιλιάδες Αθηναίοι νεκροί.

Κάσσανδρος

Ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου, δεν ακολούθησε τον στρατό του Αλεξάνδρου στην Ασία, αλλά έμεινε με τον πατέρα του στη Μακεδονία.Συγκρούεται με τον Πολυσπέρχοντα αλλά τελικά συμμαχεί μαζί του, όταν εκείνος δολοφονεί τον άλλο γιο του Αλέξανδρου, τον Ηρακλή.


Πολυσπέρχων
Ήταν Στρατηγός του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Επέστρεψε στην Ελλάδα από την Ασία το 324 π.Χ. -μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου- και τοποθετήθηκε από τον Αντίπατρο επίτροπος του κράτους αντί του γιου του, Κάσσανδρου.

Φίλιππος Β'

Αν και ο τάφος του Φιλίππου του Β’ βρίσκεται στην Βεργίνα αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι υπάρχει και ένα δεύτερο μνημείο για εκείνον και ενδεχομένως να είναι ο Τύμβος Καστά.

Ηρακλής

Ήταν γιος του Αλέξανδρου που δολοφονήθηκε με τη μητέρα του, την Περσίδα Βαρσίνη.

Αλέξανδρος Δ'

Ο 12χρονος γιος του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης δολοφονήθηκε μαζί της. Αν ο τάφος του βρίσκεται στη Βεργίνα, κάποιος τον έθαψε εκεί «πετώντας» το πτώμα της μητέρας του.


Μέγας Αλέξανδρος

Ο Μ. Αλέξανδρος απέπλευσε για την Ασία από την Αμφίπολη. Αν και δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στην ιστοριογραφία και θεωρείται πως ο τάφος του βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, αφού πρόσωπα όπως ο Καίσαρας τον έχουν επισκεφθεί και τον έχουν δει.

Από την άλλη πλευρά πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι επιμένουν ότι έχει μεταφέρει τα οστά του στην Αμφίπολη η Ολυμπία, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κενοτάφιο που «περιμένει» να τον δεχθεί, ενώ άλλοι για έναν δεύτερο τάφο μνημείο προς τιμήν του.

Πολυάνδριο Ηρώο ή Κενοτάφιο

Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις διάφορες επιρροές στην κατασκευή του μνημείου και από το μέγεθός του. Κυρίως η ιδέα υποβάλλεται από τη θέση της Αμφίπολης ως μήλον της έριδος μεταξύ Αθηναίων, Σπαρτιατών και Μακεδόνων, που όταν δεν πολεμούν συμμαχούν έστω προσωρινά μεταξύ τους.

Ηφαιστίωνας

Η άποψη ότι ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα υποστηρίζεται από τον καθηγητή Ιστορίας Θεόδωρο Μαυρογιάννη. Ο τάφος χτίστηκε το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.

Ρωξάνη

Η Περσίδα σύζυγος του Αλέξανδρου έγινε μητέρα του γιου του το 323 π.Χ. αφού ο Αλέξανδρος είχε πεθάνει. Η Ρωξάνη αρχικά είχε καταφύγει στην Ήπειρο για να σωθεί από τους επιγόνους, ενώ αργότερα πήγε στην Αμφίπολη, όπου δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο μαζί με τον γιο της το 310 π.Χ.

Αντίγονος, ο Μονόφθαλμος

Ο Αντίγονος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακηρύχθηκε βασιλιάς το 306 π.Χ. Ήταν κυβερνήτης της Φρυγίας όταν έγινε σατράπης της. Συγκρούστηκε με τον Περδίκκα, συμμάχησε με τον Αντίπατρο και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ηγεμονία του Πολυσπέρχοντα που τον διαδέχτηκε. Οι άλλοι τρεις διάδοχοι -Κάσσανδρος, Σέλευκος, Πτολεμαίος- τον νίκησαν στη Μάχη της Ιψού το 301 π.Χ. Ήταν ήδη 81 ετών και τάφηκε με βασιλικές τιμές.


Φίλιππος ο Αριδαίος
Ήταν γιος του Φιλίππου που μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου ανακηρύχτηκε βασιλιάς από τον μακεδονικό στρατό ως Φίλιππος Γ' της Μακεδονίας υπό την εποπτεία του Περδίκκα.
Δολοφονήθηκε από τους στρατιώτες που αυτομόλησαν προς την Ολυμπιάδα. Τα οστά του μεταφέρθηκαν από τον Κάσσανδρο στις Αιγές.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top