Πέθανε η ηθοποιός Μόνικα Βίτι - Θρήνος στον παγκόσμιο κινηματογράφο

Υπήρξε μούσα του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Δείτε διάφορες φωτογραφίες της Μόνικα Βίτι

Η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Βίτι πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Γουάλτερ Βελτρόνι.

Μόνικα Βίτι

Για χρόνια η Βίτι υπήρξε η απόλυτη Ιταλίδα καλλονή! /Φωτογραφία AP Images

Από το 2001 απείχε από τα φώτα εξαιτίας της μάχης που έδινε με το Αλτσχάιμερ. Eκείνη την χρονιά είχε δώσει το «παρών» στο προεδρικό Μέγαρο για τα ιταλικά Όσκαρ, τα βραβεία Ντάβιντ Ντι Ντονατέλο.

«Ο Ρομπέρτο Ρούσο, ο σύντροφός της όλα αυτά τα χρόνια, μου ζήτησε να γνωστοποιήσω πως η Μόνικα Βίτι δεν είναι μαζί μας πια. Το κάνω με μεγάλη θλίψη, αγάπη και νοσταλγία», έγραψε ο Βελτρόνι στο Twitter.

Ποια ήταν η Μόνικα Βίτι 

Είχε παίξει σε πάνω από 50 ταινίες και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας την είχε τιμήσει με Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας της, ενώ είχε λάβει και πέντε βραβεία Ντάβιντ Ντι Ντονατέλο, ως καλύτερη Ιταλίδα ηθοποιός.

Μόνικα Βίτι

Το 2000 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τη συνολική της πορεία στον κινηματογράφο /Φωτογραφία AP Images

Εδώ και περίπου δυο δεκαετίες είχε αποσυρθεί από την δημόσια και καλλιτεχνική ζωή, λόγω νευρολογικής, εκφυλιστικής ασθένειας. «Μούσα» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, παρτενέρ του γνωστού ηθοποιού Αλμπέρτο Σόρντι, με μια ιδιαίτερη, αναγνωρίσιμη βραχνή φωνή.

Μόνικα Βίτι Μικελάντζελο Αντονιόνι

Η Μόνικα Βίτι με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι στο Φεστιβάλ των Καννών το 1967 /Φωτογραφία AP Images

«Είχε καταφέρει να γίνει αγαπητή, να επικρατήσει και ως κωμική ηθοποιός, κάτι το πολύ σπάνιο για μια γυναίκα», έλεγε ο Αλμπέρτο Σόρντι, ενώ είχε διευθύνει και η ίδια, ως σκηνοθέτης, κινηματογραφικά έργα. Ο Ιταλικός Τύπος γράφει σήμερα ότι: «Η Μόνικα κατάφερνε να είναι συγχρόνως θελκτική, πνευματώδης, αινιγματική, λαϊκή και πανέξυπνη».

Στο θέατρο είχε ερμηνεύει Σαίξπηρ, Μολιέρο και Μπρέχτ. Παράλληλα, διέπρεψε και στο χώρο της μεταγλώττισης. Με την ιδιαίτερη φωνή της, προκάλεσε το ενδιαφέρον σκηνοθετών και παραγωγών και μπόρεσε να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου. Βλέποντας τη να μεταγλωττίζει, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι είπε την καθοριστική για την πορεία της φράση: «Αυτή η κοπέλα έχει ωραίο κεφάλι, θα μπορούσε να κάνει και σινεμά».

Η σορός της αναμένεται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Αν η οικογένεια της συμφωνήσει, η κηδεία της μεγάλης ηθοποιού θα τελεσθεί σε κεντρική εκκλησία της Ρώμης.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top