Θάνος Μικρούτσικος: «Καρκίνε, τα έβαλες με τον λάθος άνθρωπο»

Η συγκλονιστική συνέντευξη που είχε δώσει το 2018

Ο Θάνος Μικρούτσικος, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο,  άφησε την τελευταία του πνοή χθες το βράδυ σε ηλικία 72 χρόνων.
Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό.

O συγκινητικός αποχαιρετισμός του Ανδρέα Μικρούτσικου στον αδελφό του Θάνο

Ο ίδιος ουδέποτε φοβήθηκε την ασθένειά του και πάντοτε μιλούσε με θάρρος για τον αγώνα που έδινε, ενώ ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο έκανε αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Facebook και έστελνε τα δικά του μηνύματα στον κόσμο που τον ακολουθούσε διαδικτυακά και τον θαύμαζε για το μεγαλείο ψυχής του.

Ο Μικρούτσικος, το 2018 , είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και είχε μιλήσει ανοικτά για τη μάχη του με τον καρκίνο. «Καρκίνε, τα έβαλες με τον λάθος άνθρωπο», είχε τονίσει τότε.

 

Μερικά ποσπάσματα από τη συγκλονιστική εξομολόγησή του:

«Ετοιμαζόμουν πέρυσι τον Ιούνιο να κάνω μια περιοδεία με το έργο του Καββαδία. Μου λέει η γυναίκα μου: μήπως να κάνεις μια εξέταση για το σάκχαρο στην προοπτική των 40 συναυλιών; Η παθολόγος, ως μη όφειλε, μου γράφει να κάνω υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας βλέποντας κάτι σαν αιμαγγείωμα. Μετά τον υπέρηχο κάνω μαγνητική. Αποδεικνύεται ότι έχω καρκίνο στο συκώτι. Και μετά κάτι φαίνεται και στο κόκκαλο.

Αν ο συνδυασμός ίσχυε ήμουν καταδικασμένος. Ήταν πράγματι ένα φρικώδες επταήμερο. Τα αποτελέσματα από τις βιοψίες βγαίνουν στις 4 Ιουλίου και χαμογελάμε λίγο. Το κόκκαλο είναι εντάξει. Μένει ο καρκίνος στο συκώτι. Το χειρουργείο διαρκεί 8,5 ώρες. Είχαν πειραχτεί και τρεις λεμφαδένες…», ανέφερε ο Θάνος Μικρούτσικος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αντιμετωπίζω τον καρκίνο με δύναμη, έτσι πρέπει να γίνεται. Η αθλιότητα της χημειοθεραπείας δεν με έχει καταβάλει, νιώθω τυχερός, είμαι και δημιουργικός. Είναι μονόδρομος. Ξυπνάω στις 8 το πρωί και δουλεύω. Μετά τη χημειοθεραπεία βάζω πρόβα 7-9 και ο γιατρός τρελαίνεται. Έχει αποδειχτεί και ιατρικά πως αν δώσεις κατάθλιψη στον καρκίνο είναι το καλύτερό του. Ε, λοιπόν, εγώ θα τον δυσκολέψω όσο μπορώ.

Όχι, δεν φοβήθηκα. Έχω πλήρη συνείδηση ότι πρόκειται για πολυπαραγοντική ασθένεια η οποία αυτονομείται -άρα δεν εξαρτάται από σένα πώς το παλεύεις. Όμως θα σου πω κάτι. Στον όποιο βαθμό κάποια πράγματα εξαρτώνται από μένα, το παλεύω του κερατά… Σε εκείνο τον βαθμό που έχω έστω μικρό ρόλο, θα του βγάζω τη γλώσσα. Δεν θα τον κοροϊδεύω έτσι κι αλλιώς, όχι. Ξέρω πως μπορεί να αυτονομηθεί. Δεν είμαι βλαξ ούτε ζω με ψευδαισθήσεις.

Ένα πρωί κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και του είπα: Τα έβαλες με λάθος άνθρωπο. Θα σε ταλαιπωρήσω φρικτά. Αν με ρωτήσεις τι ελπίζω, θα σου πω όχι την ίαση αλλά να καταστήσω το νόσημα χρόνιο. Η ιατρική εξελίσσεται. Βλέποντας και κάνοντας. Και ζώντας κάθε λεπτό. Ας πούμε ότι ζω τάδε καιρό, δεν τον προσδιορίζω. Δεν πρέπει να τον ζήσω καλά;»

 

Η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30/12

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης κηδεύεται πολιτικά αύριο, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30  στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών και η κηδεία θα τελεσθεί δημοσία δαπάνη.

Η σορός θα εκτίθεται από τις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών για το στερνό αντίο. Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας στον τραπεζικό λογαριασμό: GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς.
 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top