Χρόνια πολλά στους bloggers!

Όλα όσα δεν ξέρεις για το blogging!

Bloggers

Το blogging, το να γράφεις δηλαδή σε ένα ιστολόγιο, δε χρειάζεται συστάσεις! Εξάλλου πλέον έχει δώσει τη θέση του στο vlogging, δηλαδή το video blogging!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των bloggers, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, το star.gr «θυμάται» πώς ξεκίνησε το blogging, πώς εξελίχθηκε αλλά και facts που πιθανότατα δε γνωρίζατε.

Στα ελληνικά το blog μεταφράζεται ως ιστολόγιο, που προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων Ιστός και Ημερολόγιο.

Αρχικά, οι περισσότεροι bloggers ξεκίνησαν κρατώντας online ημερολόγιο, αφού παλιά δεν υπήρχαν τα social media. Την ανάγκη λοιπόν επικοινωνίας και μοιράσματος που καλύπτουν σήμερα τα social media, την κάλυπταν τότε τα blogs. Κάποιοι bloggers έγραφαν οτιδήποτε τους ερχόταν στο μυαλό και δεν έθεταν κανέναν περιορισμό στη θεματολογία τους. Κάποιοι έγραφαν για πιο συγκεκριμένα θέματα.

Τι είναι blog ΤΩΡΑ

Ο Jason Calcanis είναι ένας από τους λίγους ειδικούς στον χώρο του blogging, που δίνει ορισμό για το τι σημαίνει blog:
«Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά ενός blog: Το πρώτο είναι η αντίστροφη χρονολογική σειρά, το δεύτερο είναι το μη φιλτραρισμένο περιεχόμενο -τη στιγμή που κάποιος φιλτράρει ή επεξεργάζεται αυτά που έγραψε ο συγγραφέας σταματάει να είναι blog- και το τρίτο είναι τα σχόλια.»

Πρόσφατα ο Calcanis πρόσθεσε και μια τέταρτη παράμετρο στον ορισμό του, που είναι η προσθήκη links σε εξωτερικά sites. Έγραψε πρόσφατα: «Το CNET ξεκίνησε ένα blog στο οποίο οι bloggers βάζουν links μόνο προς τα δικά τους reviews. Hello!??!!? Το νόημα είναι να βάζουμε links προς τα ΕΞΩ, σε καλά πράγματα που βρίσκουμε στο internet.»

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι μελετητές, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι, θεωρούν ότι τα blogs συνιστούν μία μορφή εναλλακτικής δημοσιογραφίας, καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας και συμπληρώνουν τις κλασσικές μορφές δημοσιογραφίας ουσιαστικά. 

Όσα δεν ήξερες για το blogging

  • Το πρώτο blog δημοσιεύτηκε το 1994 από τον Justin Hall.
  • Το weblog σαν όρος είναι επινόηση του Jorn Barger από τον Δεκέμβριο του 1997.
  • Ο Peter Merholz ανακοίνωσε ότι θα το προφέρει «wee-blog» και έτσι διατηρήθηκε ο σύντομος όρος blog αφού ο συντάκτης αναφερόταν ως blogger. 
  • 77% των χρηστών του Internet διαβάζει blogs.
  • Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 1/3 των ελληνόφωνων bloggers. Η θεματολογία τους αγγίζει περισσότερο το προσωπικό επίπεδο και την κουλτούρα/πολιτισμό από αυτή των ανδρών.
  • Οι μισοί περίπου ελληνόφωνοι blogger ισχυρίζονται ότι αφιερώνουν πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα στην ενασχόλησή τους με τα blog.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνόφωνων bloggers παρέχει στο blog της τη δυνατότητα σχολιασμού, ενώ το 58% χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, το 24% το πραγματικό του όνομα και το 18% υπογραφή που συνδυάζει στοιχεία του πραγματικού ονόματος και του ψευδωνύμου.
  • Η θεματολογία που συναντάται στα πιο δημοφιλή blog αφορά περισσότερο στη δημόσια σφαίρα -ακολουθεί η κουλτούρα/πολιτισμός- και λιγότερο στην ιδιωτική.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top