Μπαμπινιώτης: «Υπόψιν, Υπ’ όψιν ή υπόψην;» - Λάθη που κάνουμε συχνά

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη;

Τα συχνά λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε και γράφουμε / βίντεο ΕΡΤ

Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η ελληνική γλώσσα στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε πιο συχνά όταν τη χρησιμοποιούμε; Ας δούμε κάποια από αυτά.

Οδυσσέας Ελύτης: Ο σπουδαίος ποιητής που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε και γράφουμε 

Όπως εξηγεί στις αναρτήσεις του ο καθηγητής Γλωσσολογίας, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την ελληνική γλώσσα, Γιώργος Μπαμπινιώτης, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουμε σε φράσεις που χρησιμοποιούμε στην ελληνική γλώσσα.

Ας δούμε κάποια από αυτά, τα οποία έχει επισημάνει στη σελίδα του και ο ίδιος:

  • Καταρχήν ή καταρχάς; Tο καταρχάς σημαίνει πρώτα- πρώτα ενώ το καταρχήν είναι θέμα αρχής.
  • Στο πλαίσιο ή στα πλαίσια; Είναι ένας ξενισμός και δεν υπάρχει πληθυντικός. Ενικός είναι το σωστό.
  • Επικεφαλής ή επί κεφαλής; To «επικεφαλής» είναι επίρρημα και το καλό είναι να το γράφουμε δύο λέξεις, γιατί τότε δε θα κάνουμε ποτέ λάθος και επομένως δεν κλίνεται.

Υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουμε σε φράσεις που χρησιμοποιούμε στην ελληνική γλώσσα, που με λίγη προσοχή μπορούν να αποφεύγονται / φωτογραφία unsplash
  • Υπόψιν, Υπ’ όψιν ή υπόψην; Θα ήταν καλύτερο να το γράφουμε «Υπ’ όψιν», γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε λάθος και να θεωρήσουμε ότι είναι η υπόψη, της υπόψης. 
  • Κοινότυπος ή κοινότοπος; Το σωστό είναι κοινότοπος.
  • Απαθανατίζω και όχι αποθανατίζω
  • Αϊ-Βασίλης, Αϊ-Γιώργης. Το "Αϊ" δεν τονίζεται, δεν γράφεται "Αη" και ακολουθείται πάντα από ενωτικό ("-")
  • «Καλή επιτυχία». Δεν υπάρχει το «καλή επιτυχία». Η επιτυχία είναι μία και πάντα καλή.
  • «Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί, αλλά: «ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστάθηκαν» (όταν λείπει το όλους).

Γιώργος Σεφέρης: Η κηδεία του που έγινε αντιδικτατορική διαδήλωση

  • Το σωστό είναι «εκτίνω ποινή» και όχι «εκτίω ποινή». Παρομοίως, το σωστό είναι «αποτίνω φόρο τιμής» και όχι «αποτίω».
  • «Η λέξη αυτή απαντά συχνά στον Όμηρο» (και όχι: απαντάται).
  • Οι παράμετροι αυτές και όχι οι παράμετροι αυτοί.

 

Λάθη της ελληνικής γλώσσας που επαναλαμβάνονται και μπορούν να διορθωθούν:

Γεώργιος Σουρής: Τα πιο γνωστά αποφθέγματα του σατιρικού Έλληνα ποιητή

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. 

«Με τη θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως», αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top