Σφαγή του Αιγάλεω: H μέρα που οι Ναζί σκόρπισαν τον θάνατο

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944 άοπλοι Έλληνες κάηκαν ζωντανοί ή εκτελέστηκαν

Σαν σήμερα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944, Γερμανοί Ναζί, μαζί με Έλληνες φασίστες, σκορπούν τον θάνατο και και τον τρόμο στον Άη Γιώργη στο Αιγάλεω, εκτελώντας αθώους για ασήμαντη αφορμή.

Καλάβρυτα 1943: «Ήμουν ένα από τα παιδιά στο σχολείο του θανάτου»

Σφαγή στο Αιγάλεω: Το αιματοκύλισμα που έμεινε ατιμώρητο

Το χρονικό της σφαγής

Ο γερμανικός στρατός είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την Ελλάδα, παρόλα αυτά, έχει ενοχληθεί από διάφορες επιχειρήσεις της Ελληνικής αστυνομίας. Ως εκ τούτου, έχει δεχτεί εντολές να δημιουργήσει εχθρικά αντίποινα με την πρώτη αφορμή κατά την αποχώρησή του.

Η αποχώρηση των ναζί γίνεται μέσω του μοναδικού δρόμου που υπήρχε τότε, της Ιεράς Οδού. Στις 29 Σεπτεμβρίου και ενώ η ΕΛ.ΑΣ. είχε αποφασίσει να μην προκαλέσει τις εχθρικές δυνάμεις, ένα ασήμαντο μικροεπεισόδιο μεταξύ Γερμανών και εφήβων Ελασιτών στη διασταύρωση του Κηφισού με την παλαιά οδό Καβάλας, ήταν η αιτία για το αιματοκύλισμα που ακολούθησε.

Επιπρόσθετα, την ίδια ημέρα ένα γερμανικό τάγμα δέχτηκε εντολή να προχωρήσει σε εκκαθάριση της περιοχής. Τα πρώτα θύματα του συγκεκριμένου τάγματος ήταν δυο νεαροί Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι εκτελέστηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που έμεναν στην Ιερά Οδό, ακόμη ένα γερμανικό τμήμα φθάνει στο Αιγάλεω και από την αντίθετη κατεύθυνση (του Χαϊδαρίου), μέσω της Ιεράς Οδού, κάτι που αποδεικνύει ότι προμελετημένο σχέδιο από τις γερμανικές δυνάμεις, με σκοπό να εγκλωβιστούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Σαν σήμερα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944, Γερμανοί Ναζί, μαζί με Έλληνες φασίστες, σκορπούν τον θάνατο και και τον τρόμο στον Άη Γιώργη στο Αιγάλεω, εκτελώντας αθώους για ασήμαντη αφορμή

Αρχικά, οι Γερμανοί εκτελούν επί τόπου 31 άοπλους πολίτες και αμέτοχους στο προηγηθέν συμβάν, οι οποίοι είχαν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο τους.

Στη συνέχεια προχωρούν σε αποκλεισμό του συνοικισμού του Αγίου Γεωργίου, αφού πρώτα έχουν επιτρέψει  την αποχώρηση μόνο κάποιων γυναικόπαιδων. 

Βάζουν φωτιά και καίνε ζωντανούς όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών, τους οποίους προηγουμένως είχαν εγκλωβίσει στις κατοικίες τους, ενώ συνεχίζουν με εκτελέσεις Ελλήνων αμάχων στην ευρύτερη περιοχή.

Μαρτυρίες κατοίκων υποστηρίζουν ότι η σφαγή τερματίστηκε όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Δαμασκηνός, έφτασε στο σημείο και παρακάλεσε γονατιστός τον Γερμανό επικεφαλής να σταματήσει τις εκτελέσεις των αθώων. 

Μνημεία με ονόματα των θυμάτων, υπάρχουν τόσο μέσα στο Γ΄ νεκροταφείο (με αναφορά σε 95 νεκρούς, 84 αναγνωρισμένους και 11 όχι), όσο και στον παράδρομο του Κηφισού, λίγο πριν από τη διασταύρωση με την Ιερά οδό

Πηγές αναφέρουν ότι πυρπολήθηκαν πάνω από 100 σπίτια, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών, βάσει της επίσημης θέσης του Δήμου Αιγάλεω ανήλθε στους 100. 

Μνημεία με ονόματα των θυμάτων, υπάρχουν τόσο μέσα στο Γ΄ νεκροταφείο (με αναφορά σε 95 νεκρούς, 84 αναγνωρισμένους και 11 όχι), όσο και στον παράδρομο του Κηφισού, λίγο πριν τη διασταύρωση με την Ιερά οδό, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των νεκρών εκείνης της ημέρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top