17 Νοεμβρίου: Μία ημέρα αφιερωμένη στους μαχητές που γεννιούνται πρόωρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας καθιερώθηκε το 2010

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα / Φωτογραφίες Unsplash & Pixels

Η Παγκόσμια ημέρα προωρότητας είναι αφιερωμένη στους μικρούς μαχητές, όλα εκείνα τα μωράκια που έχουν γεννηθεί πρόωρα και έχουν περάσει τις πρώτες τους εβδομάδες στη θερμοκοιτίδα

Βόλος: Από σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου πέθανε το 1,5 έτους μωρό

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρου Τοκετού καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών» και στόχο την ευαισθητοποίηση όλων για τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το χρώμα για την Ημέρα Προωρότητας είναι το μoβ, ενώ το σκοινί με τις απλωμένες καλτσούλες έχει γίνει σύμβολο για τη σημερινή ημέρα.

Το χρώμα για την Ημέρα Προωρότητας είναι το μoβ, ενώ το σκοινί με τις απλωμένες καλτσούλες έχει γίνει σύμβολο για τη σημερινή ημέρα

Δύο προσωπικές ιστορίες γυναικών που γέννησαν τα μωράκια τους πρόωρα

«Αυτή είναι η Ολίβια, γεννήθηκε πρόωρα και μόλις 700 γραμμάρια. Ήμουν 24 χρόνων και απόλυτα υγιής όταν έμεινα έγκυος και η εγκυμοσύνη μου κυλούσε φυσιολογικά. Μία ημέρα ένιωσα έναν πόνο στο στομάχι, ο οποίος πέρασε γρήγορα, οπότε δεν έδωσα σημασία. Την επόμενη ημέρα τον ξαναένιωσα και αποφάσισα να πάω στον γυναικολόγο μου για περαιτέρω εξετάσεις και δεν πίστευα στ' αυτιά μου όταν μου είπε: "Πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο, η μικρούλα έρχεται". Ένιωθα φοβισμένη και μπερδεμένη, αφού έως εκείνη τη στιγμή όλα πήγαιναν μία χαρά. Δε θυμάμαι τη διαδικασία του τοκετού, θυμάμαι μόνο ότι όταν άνοιξε η Ολίβια τα μάτια της για πρώτη φορά, τα δικά μου ήταν κλειστά, γιατί φοβόμουν για το τι θα αντίκρυζα - κάτι που μου πήρε καιρό να ξεπεράσω. Νιώθω πολύ τυχερή που είχα στο πλάι μου τόσο καλούς γιατρούς και νιώθω ευλογημένη για τη μικρή μου μαχήτρια, που τόσο λατρεύω!»

 

«O Φίλιξ μου, γεννήθηκε στις 23 εβδομάδες και ζύγιζε μόλις 740 γραμμάρια. Θυμάμαι ότι διάβαζα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά για τον πρόωρο τοκετό, αλλά όταν είσαι υγιής δεν περιμένεις ότι θα συμβεί στο μωρό σου. Δεν έχεις χρόνο να το συνειδητοποιήσεις, δεν έχεις χρόνο να προετοιμαστείς, πρέπει, όμως, να παραμένεις εκεί, δίπλα του και να είσαι δυνατή για το μικρό σου μαχητή, που σε χρειάζεται όσο τίποτα στον κόσμο, σκουπίζοντας τα δάκρυα από το μάγουλό σου. Σε λίγες ημέρες θα είμαστε πίσω στο σπίτι μας, υγιείς, ασφαλείς και σίγουρα πιο δυνατοί από ποτέ!»

Περισσότερος ήλιος... περισσότερα πρόωρα μωρά!

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα / Φωτογραφία Unsplash

1 στα 10 παιδιά γεννιούνται πρόωρα

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα (15.000.000 παγκοσμίως), αναφέρει η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Από αυτά, τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη και τα περισσότερα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για διάστημα εβδομάδων ή και μηνών.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο και φτάνει στο 12%, καθώς ετήσια στατιστικά στοιχεία (2017), δείχνουν ότι στη χώρα μας γεννήθηκαν 10.626 πρόωρα νεογνά.

Ο Γολγοθάς των πρόωρων μωρών-Τα δυσβάσταχτα έξοδα και τα «ψίχουλα» του κράτους

«Ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, είναι- σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών και μια σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕ και προσθέτει: «Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών που γεννιούνται πρόωρα νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα».

Υπογραμμίζει, δε, πως παρά τις τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της μαιευτικής, το ποσοστό πρόωρου τοκετού δεν έχει μειωθεί και για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται παγκοσμίως μία σειρά μελετών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτό το μαιευτικό «σύνδρομο» και να μειωθούν τα ποσοστά τον πρόωρου τοκετού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top