Juneteenth: Όταν απελευθερώθηκαν πάνω από 250.000 σκλάβοι

Juneteenth: To Google Doodle τιμά την Ημέρα Ελευθερίας

Το Google Doodle είναι αφιερωμένο στo Juneteenth ή Ημέρα Ελευθερίας.

Τι είναι Juneteenth ή Ημέρα Ελευθερίας.

Πρόκειται για την ετήσια γιορτή για την απελευθέρωση των σκλάβων στις ΗΠΑ. Ηταν σαν σήμερα το 1865 όταν πάνω από 250.000 σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας ελευθερώθηκαν και σηματοδοτήθηκε το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.

Η Διακήρυξη της Χειραφέτησης είχε υπογραφεί από τον Αβραάμ Λίνκολν στις αρχές του 1863 ωστόσο πολλοί αφροαμερικανοί παρέμεναν σκλάβοι στις δυτικότερες συνομοσπονδιακές πολιτείες όπως το Τέξας. Ο Στρατηγός Γκρέιντζερ και τα στρατεύματά του της Ένωσης, βάδισαν στο Τέξας και εξέδωσαν το Γενικό Διάταγμα Νο.3, το οποίο ανήγγειλε τα νέα της Διακήρυξης.

'Ανθρωποι χορεύουν καθώς γιορτάζουν κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής μνήμης για την Juneteenth η στο Leimert Park Plaza το Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, στο Λος Άντζελες. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

'Ανθρωποι χορεύουν καθώς γιορτάζουν κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής μνήμης για την Juneteenth η στο Leimert Park Plaza το Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, στο Λος Άντζελες. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

Μόλις έλαβαν τα νέα οι αφροαμερικανοί αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στον βορρά για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Το 1866, χιλιάδες ταξίδεψαν πίσω στο Γκάλβεστον στις 19 Ιουνίου σε αναγνώριση της νέας ελευθερίας τους, αποκαλώντας τη συγκέντρωση Ημέρα Ιωβηλαίου. Το 1872, όταν αντιμετώπισαν αντιδράσεις για το προσκύνημά τους πίσω στη νησιωτική πόλη, μια ομάδα αφροαμερικανών αγόρασε 10 στρέμματα γης στο Χιούστον και το ονόμασε Emancipation Park. Αφιερώθηκε ειδικά ως τόπος εορτασμού του Juneteenth και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Juneteenth: To Google Doodle τιμά την Ημέρα Ελευθερίας

Juneteenth: Επίσημη κρατική αργία στο Τέξας 

Το Juneteenth έγινε επίσημη κρατική αργία στο Τέξας το 1980. Όταν το Juneteenth ονομάστηκε επίσημα εθνική ομοσπονδιακή αργία τον Ιούνιο του 2021, η πόλη του Γκάλβεστον αφιέρωσε μια τοιχογραφία 5.000 τετραγωνικών ποδιών με τίτλο «Absolute Equality» κοντά στην τοποθεσία όπου ο στρατηγός Granger ανακοίνωσε τα νέα του ελευθερία.

Juneteenth: Παρελάσεις στις ΗΠΑ

Σε όλη τη χώρα, οι αφροαμερικανοί γιορτάζουν το Juneteenth με παρελάσεις, συγκεντρώσεις και πορείες που τιμούν τους αγώνες εκείνων που προηγήθηκαν και το μέλλον εκείνων που συνεχίζουν να ανοίγουν τον δρόμο προς το μέλλον. Φέτος, το Juneteenth πέφτει στην Ημέρα του Πατέρα στις ΗΠΑ και το σημερινό έργο τέχνης Doodle αποτίει φόρο τιμής σε αυτή τη γέφυρα μεταξύ πολλών γενεών, εξερευνώντας την εκπαίδευση, τη χαρά, την κοινότητα και το νόημα της χειραφέτησης.

Τι είναι τα Google doodle

Τα doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top