Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Το αισιόδοξο μέλλον των ΑμεΑ

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Κάθε χρόνο, στις 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση του ΠΟΥ για την αναπηρία, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα, ζουν με αναπηρία.

Από τον αριθμό αυτόν εκτιμάται ότι 450 εκατομμύρια είναι άτομα με ψυχοκοινωνική αναπηρία και τα δύο τρίτα αυτών των ανθρώπων δεν θα αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη, κυρίως λόγω στίγματος, διακρίσεων και παραμέλησης.

Επίσης, υπολογίζεται ότι 69 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες κάθε χρόνο παγκοσμίως, ενώ ένα στα 160 παιδιά ταυτίζεται με το φάσμα του αυτισμού.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Φωτογραφία pexels

Το αισιόδοξο μέλλον των παιδιών με δεξιότητες

Η Εύη Σκαρίπα, πρόεδρος Δ.Σ. του συλλόγου γονέων ειδικού σχολείου Αλεξανδρούπολης, βρέθηκε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μίλησε για παιδιά με ειδικές δεξιότητες, αναδεικνύοντας μια διαφορετική πλευρά του εαυτού τους και τα επαγγέλματα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν.

Όπως ανέφερε η κ. Σκαρίπα, μερικά από τις επιθυμίες των παιδιών για τα μελλοντικά επαγγέλματα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν είναι βοηθός ανθοπώλη, αστυνομικός, πυροσβέστης, ζαχαροπλάστης κ.α. Μια τρανή απόδειξη ότι τα παιδιά αυτά έχουν θέληση και αγάπη για τη ζωή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ήταν 3 Δεκεμβρίου 1992, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το «Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία».

Η ιστορική αυτή στιγμή καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μια μέρα δράσης, κινητοποίησης και αφύπνισης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση της ισότιμης πρόσβασης όλων των αναπήρων στο κοινωνικό γίγνεσθαι. 

Αξιοποιώντας την ημέρα αυτή, δίνεται βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, προς τη βελτίωση και την ενίσχυση των πολιτικών πρόνοιας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της περαιτέρω εξωστρέφειας προς το κοινωνικό σύνολο.

ΑμεΑ

Φωτογραφία pexels

Οι δαπάνες στην Ευρώπη για παροχές αναπηρίας

Το 2018, τα κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν περίπου 276 δισεκατομμύρια ευρώ για παροχές αναπηρίας, αντιπροσωπεύοντας το 7,6% των συνολικών δαπανών για παροχές κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. 

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν ισοδύναμο με το ποσοστό των συνολικών δαπανών που δαπανήθηκαν για επιδόματα επιζώντων (6,2%) και οικογενειακές παροχές (8,3%).

Από το 2010, το ποσοστό των δαπανών κοινωνικής προστασίας για παροχές αναπηρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρέμεινε σταθερό.

Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στη Δανία (15,0%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (11,4%), το Λουξεμβούργο (10,4%), την Κροατία (10,3% ) και τη Σουηδία (10,0%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα κράτη μέλη που δαπάνησαν το χαμηλότερο ποσοστό των δαπανών κοινωνικής προστασίας σε παροχές αναπηρίας ήταν η Μάλτα (3,6%), η Ελλάδα (4,1%), η Κύπρος (4,6%) και η Σλοβενία (4,7%).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top