Δύο χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι - Τι συμβαίνει σήμερα

Οι μνήμες ζωντανές και η ανασφάλεια για τους κατοίκους συνεχίζεται

Ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star για την ημέρα μνήμης στο Μάτι στις 23-07.

23 Ιουλίου 2018. Μία μικρή εστία που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης γίνεται φωτιά που κατεβαίνει με ταχύτητα στην Καλλιτεχνούπολη, μετά στον Νέο Βουτζά και τελικά… περνάει τη Μαραθώνος, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ (η λεωφόρος Μαραθώνος θεωρούταν πως επιτελούσε ρόλο αντιπυρικής ζώνης).

Πυρκαγιά στο Μάτι - Το χρονικό της τραγωδίας

Περιπολικά δεν πέρασαν να εκκενώσουν τα σπίτια, οι καμπάνες δε χτύπησαν, ενώ το πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν πάντα παρκαρισμένο στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης και περίμενε υπομονετικά, δεν ήταν εκεί. 

Ο κόσμος έτρεχε στους δρόμους, αυτοκίνητα εκρήγνυντο, με κάποιους να δραπετεύουν λίγο πριν το... μπαμ, μικρά παιδιά ρωτούσαν αυτό που δε σκέφτεται κανείς στο νεαρό της ηλικίας του: «Μαμά, θα πεθάνουμε;»

Φωτιά Μάτι 1

«Έχουμε σίγουρα νεκρούς», έλεγαν οι κάτοικοι, καθώς έτρεχαν προς τη θάλασσα. Κάποιοι έφτασαν, άλλοι δεν τα κατάφεραν ποτέ, άλλοι πάλι πνίγηκαν, καθώς η πολυαναμενόμενη βοήθεια (από γης, αέρος, θαλάσσης, από κάπου…) δεν ήρθε ποτέ.

102 νεκροί

Αυτός ήταν ο τραγικός απολογισμός της καταστροφής στο Μάτι.

Σήμερα όσοι έμειναν πίσω μετρούν τις πληγές τους. «Όλοι ζουν με τις μνήμες της 23ης Ιουλίου. Το Μάτι μια ζωή θα θυμάται και θα τιμά τους 102 νεκρούς», λέει στο star.gr ο Βασίλης Βρεττός, κάτοικος της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, για όσους ζουν ακόμα εκεί, τα σημάδια της καταστροφής είναι πανταχού παρόντα.

Ζούμε με τους εγκαυματίες που είναι τραυματισμένοι ψυχικά και σωματικά για μια ζωή

Άδειες για τα σπίτια

Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν ακόμα φτιαχτεί, άδειες δίνονται ακόμα σιγά-σιγά δύο χρόνια μετά, ενώ ακόμα υπάρχουν Ματιώτες που ζουν στις κατασκηνώσεις της περιοχής, που θα τους φιλοξενούσαν προσωρινά μέχρι να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Που χωρίς την άδεια του κράτους, δεν μπορούν να φτιάξουν.

Φωτιά Μάτι 2

Οι κάτοικοι συνεχίζουν να παλεύουν με το τέρας της γραφειοκρατίας, αφού ακόμα δεν έχουν γίνει οι περιβόητες fast-track διαδικασίες, και ζουν ακόμα με το παράπονο… Με το παράπονο πως δεν έλαβαν βοήθεια τότε, αλλά και πως συνεχίζουν να είναι μόνοι τους τώρα.

«Οι Ματιώτες έχουν ακόμα την πικρία ότι το αφήγημα της τότε, αλλά και τώρα κυβέρνησης, είναι ότι καήκαμε από την άναρχη δόμηση. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά και βάση της ετυμηγορίας του ανακριτή δεν ήταν αυτό το πρόβλημα».

Μάτι: Στο φως η κατάθεση Λιότσιου για τις απειλές που δέχθηκε

«Στο Μάτι δεν υπάρχει παραλία, πίσω από τις μάντρες υπάρχει πεζόδρομος και πίσω από τον πεζόδρομο είναι γκρεμός 5 μέτρα. Έχει περάσει στην κοινή γνώμη αυτό το μότο. Νομίζουν ότι είμαστε καταπατητές και καήκαμε σε μία φάκα που εμείς δημιουργήσαμε», λέει στο star.gr ο κ. Βρεττός.

Το Μάτι πρότυπος οικισμός

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει ειδικό χωρικό σχέδιο για να γίνει το Μάτι πρότυπος οικισμός. Όπως λένε οι κάτοικοι, μέσα από αυτό αμφισβητούνται περιουσίες που έχουν άδεια από τη δεκαετία του 1960, ενώ συγχέουν τη δόμηση στο Μάτι με τα κακώς κείμενα σε άλλες τριγύρω προβληματικές περιοχές.

«Μας έχει καεί το σπίτι, μόλις είχαμε αρχίσει να το φτιάχνουμε και μας δήλωσαν ότι υπάρχει ένα καινούριο πλάνο. Θα μας γκρεμίσουν όλα τα σπίτια στον παραλιακό δρόμο και θα χτίσουν από πάνω. Δηλαδή θα μας διώξουν από την ίδια μας την περιοχή», όπως είπε στο star.gr μία άλλη κάτοικος της περιοχής, η Νιόβη Τουπάι.

Συνέντευξη Νιόβη Τουπάι: Βίωσε στα 16 της την καταστροφή στο Μάτι - Τώρα κυκλοφορεί ποιητική συλλογή

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρεττός: «Ο σκοπός είναι αυτοί που θα μείνουν πίσω, να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον για να θυμούνται τους δικούς τους ανθρώπους». Να φτιαχτεί ένα Μάτι για τους Ματιώτες.

Για τους Ματιώτες, που θα μαζευτούν απόψε για δεύτερη χρονιά στο λιμάνι για να θυμηθούν όσους χάθηκαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 8μ.μ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top