Ν.Κοεμτζής: Ο άνδρας που σκότωσε τρεις και τραυμάτισε 10 για ένα ζεϊμπέκικο

Το μακελειό σε κέντρο διασκέδασης που συγκλόνισε την Ελλάδα

Η «φονική παραγγελιά» του Ν. Κοεμτζή από τον Κ. Καρουσάκη που ήταν εκεί! / βίντεο Mega

Σαν σήμερα, στις 25 Φεβρουαρίου 1973, εκτυλίχθηκε ένα ιδιαίτερο σκηνικό για τα δεδομένα της ελληνικής αθηναϊκής νύχτας, όταν στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα» ένας άνδρας, ο Νίκος Κοεμτζής, διέκοψε το μουσικό πρόγραμμα και σε κατάσταση αμόκ άρχισε να μαχαιρώνει όποιον έβλεπε πάνω στην πίστα.

Η ιστορία του μικρού Γρηγόρη που πάλεψε με τον καρκίνο από 18 μηνών

Το ξέσπασμά του οφειλόταν στο γεγονός ότι οι θαμώνες του μαγαζιού δεν σεβάστηκαν την παραγγελιά του αδελφού του και τον άγραφο νόμο της νύχτας που ήθελε να μην παραβιάζεται το δικαίωμα στο… ζεϊμπέκικο!

Ο τραγικός απολογισμός ήταν τρεις νεκροί και δέκα τραυματίες. 

Ο Νίκος Κοεμτζής στο δικαστήριο / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η πρώτη απόπειρα πολιτικού γάμου στην Ελλάδα - Ο γερουσιαστής και η ερωμένη

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα άρχισαν όταν ο αδερφός του Νίκου Κοεμτζή, Δημοσθένης, παρήγγειλε στην ορχήστρα για να χορέψει το ζεϊμπέκικο «Βεργούλες», με την απαίτηση να χορέψει στην πίστα μόνος του.

Η ορχήστρα σεβάστηκε το αίτημά του, άρχισε να παίζει το κομμάτι όμως η πίστα παρέμενε γεμάτη από θαμώνες που εξακολουθούσαν να διασκεδάζουν, αγνοώντας την «παραγγελιά».

Ο Νίκος τότε «θόλωσε» και γεμάτος οργή σηκώθηκε να υπερασπιστεί την τιμή του αδερφού του. Τράβηξε το μαχαίρι που είχε κρυμμένο πάνω του και όρμησε κατά πάντων. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων επικράτησε χαμός και ο τρελαμένος Νίκος άρχισε να μαχαιρώνει όποιον έβλεπε μπροστά του.

Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος και ο Κοεμτζής τους ακολούθησε, μαχαιρώνοντας όποιον έβλεπε μπροστά του, στην προσπάθειά του να διαφύγει και ο ίδιος. Τραγικός απολογισμός του μένους του ήταν τρεις νεκροί και δέκα τραυματίες, ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί, ο Δημήτριος Πεγιάς, που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Πληροφοριών της Υποδιευθύνσεως Γενικής Ασφαλείας Αθηνών της Αστυνομίας Πόλεων και ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης που υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Προαστείων Πρωτευούσης της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.

Οι αστυνομικοί παρενόχλησαν επιδεικτικά το Δημοσθένη και ο Νίκος Κοεμτζής σηκώθηκε και σκότωσε με σουγιά τρεις ανθρώπους (τους δύο αστυνομικούς, Πεγιά και Χριστοδουλάκη, και άλλο ένα άτομο από την παρέα τους), τραυματίζοντας άλλους οκτώ. 

Ο Νίκος Κοεμτζής την ημέρα της αποφυλάκισής του. Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Παντελίδης: Πώς έγινε το τροχαίο - Ποιος οδηγούσε τελικά το τζιπ

Η πολύκροτη δίκη Κοεμτζή

Ο Νίκος Κοεμτζής συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δίκη.

Ο συνήγορός του στο δικαστήριο προσπάθησε να αποδείξει ότι πρόκειται για άνθρωπο πνευματικά και ψυχολογικά ασθενής, επιχείρημα με το οποίο ο κατηγορούμενος είχε αποφύγει τη στράτευση.

Οι δικαστές, όμως, δεν του χαρίστηκαν, απέρριψαν το αίτημά του να εξεταστεί από γιατρό και τον καταδίκασαν με την εσχάτη των ποινών, δηλαδή τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ σε ισόβια, ενώ έμεινε στη φυλακή για 23 χρόνια.

Μάλιστα, ο ίδιος στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών, λαμβάνοντας υπόψη την ταραγμένη περίοδο της χούντας, και ότι «θόλωσε» όταν οι αστυνομικοί γύρισαν την πλάτη τους στην παραγγελιά του αδερφού του.

«Γιατί κάθε τόσο με τραβάγανε στην Ασφάλεια. Με ρίχνανε σε ένα δωμάτιο, πετούσανε νερό μέσα και με είχανε τρεις – τέσσερις ημέρες νηστικό, χωρίς να έχω κάνει τίποτα. Τώρα σκοτώνουμε και δε δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν, μου έλεγαν», είχε δηλώσει στην απολογία του.

Στη φυλακή ο Νίκος Κοεμτζής έδειξε ειλικρινή μεταμέλεια και η παραμονή του επί 23 χρόνια στις φυλακές ήταν υποδειγματική.

Ο Νίκος Κοεμτζής έγραψε βιβλίο για τη ζωή του και του επετράπηκε να το πουλάει αέξω από την Ευελπίδων. Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η αποφυλάκιση και η αυτοβιογραφία του

Μετά την αποφυλάκισή του πουλούσε την αυτοβιογραφία του έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι υπογράφοντας αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα.

Το βιβλίο ξεκινά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Αιγίνιο Πιερίας και την κακοποίηση που υπέστη ο πατέρας του απλώς επειδή ήταν κομμουνιστής, όπως και ο ανάπηρος βετεράνος παππούς του, από τους χωροφύλακες, προτού μιλήσει για τις δικές του περιπέτειες και τα σκληρά χρόνια της φυλακής. 

Το 2009, μετά από μια βραδιά παρουσίασης του βιβλίου του, ο Δήμος Αθηναίων του έδωσε άδεια να το πουλάει στο κέντρο. Έγραψε επίσης ποιήματα από τα οποία φαίνεται, όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι μετάνιωσε για την πράξη του.

Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 στο Μοναστηράκι, σε ηλικία 73 ετών μετά από έμφραγμα που έπαθε την ώρα που πουλούσε βιβλία στο τραπεζάκι του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top