Βηθλεέμ: Ταξίδι στην πόλη της Παλαιστίνης

Τα Χριστούγεννα, οι Μάγοι και ο εορτασμός

Δίχως στολισμένο δένδρο και εορτασμούς στη Βηθλεέμ, λόγω του πολέμου στη Γάζα / βίντεο open

Σαν σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων ο νους των Χριστιανών όλου του κόσμου ταξιδεύει στη Βηθλεέμ, εκεί που ξεκίνησαν όλα για τη θρησκεία τους και όπου γεννήθηκε ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. 

H πόλη της Βηθλεέμ κατά τον εορτασμό των Χριστουγέννων  

Εννέα μήνες πριν η Μαρία, μνηστή του Ιωσήφ, είχε λάβει το θεόσταλτο μήνυμα (με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου) ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, του Αντρέι Ρουμπλιώφ

Γιατί, όμως, ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ και όχι στη Ναζαρέτ;  Ο Ιωσήφ καταγόταν από την Βηθλεέμ και από τον βασιλιά Δαβίδ, αν και  κατοικούσε στην Ναζαρέτ, ασκώντας το επάγγελμα του ξυλουργού. Ο Καίσαρας Οκταβιανός (που ονομάστηκε Αύγουστος) εξέδωσε διαταγή να γίνει απογραφή του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το διάταγμα έπρεπε όλοι να ταξιδέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, «ανέβηκε και ο Ιωσήφ από την πόλη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας στην πόλη του Δαβίδ, τη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, επειδή ήταν μέλος του οίκου και της οικογένειας του Δαβίδ». 

Από την αναπαράσταση του ταξιδού Μαρίας- Ιωσήφ και της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ  

Ένα τέτοιο ταξίδι από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ την εποχή εκείνη δεν ήταν εύκολο, ενώ η Παναγία βρισκόταν στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, Το ταξίδι πρέπει να ξεκίνησε το φθινόπωρο, άρα ο καιρός κάποιες ημέρες θα ήταν βροχερός. Μια άλλη δυσκολία ήταν ότι επειδή η Βηθλεέμ βρίσκεται σε υψόμετρο 750 δρόμων, ο δρόμος ήταν κυρίως ανηφορικός.  

Από την αναπαράσταση του ταξιδού Μαρίας- Ιωσήφ και της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ 

Η διαμονή τους στη Βηθλεέμ ήταν επίσης δύσκολη, διότι είχε σωρεύσει εκεί πλήθος κόσμου για την απογραφή και έτσι δεν υπήρχε κατάλυμα. Δεν υπήρχε χώρος για τη γέννα, και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε κάποιον σπηλαιώδη στάβλο, έξω από την πόλη.

Από την αναπαράσταση του ταξιδού Μαρίας- Ιωσήφ και της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ 

Στον στάβλο όπου γέννησε η Παναγία τον Ιησού, έλαβαν χώρα υπερφυσικά γεγονότα (λαμπρός αστέρας, ψαλμωδίες αγγέλων κ.ά.). Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά,  Άγγελος Κυρίου εμφανίζεται σε ποιμένες αγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός ενώ πλήθος αγγέλων ψάλλουν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». 

Η κατά σάρκα Γέννησις του Ιησού Χριστού σε έργο του Duccio di Buoninsegna -wikipedia

Τη στιγμή που γεννιέται ο Χριστός τρεις μάγοι από την Περσία (Μελχιώρ, Βαλτασάρ και Γασπάρ) πληροφορούνται τη Γέννηση από το άστρο που εμφανίσθηκε στον ουρανό και ξεκινούν ένα ακόμη μεγαλύτερο ταξίδι (1.500 χιλιομέτρων) για να φθάσουν στη Βηθλεέμ και να προσκυνήσουν τον Χριστό.

Όταν έφτασαν οι μάγοι στα Ιεροσόλυμα είπαν: «εἴδομεν γὰρ αὐτοῦ τὸν ἀστέρα ἐν τῇ ἀνατολῇ καὶ ἤλθομεν προσκυνῆσαι αὐτῷ». Μάγοι τότε ονομάζονταν σοφοί οι οποίοι ασχολούνταν με τις φυσικές επιστήμες, την αστρονομία την ιατρική, αλλά και με θρησκευτικά ζητήματα. 

Οι Τρεις Μάγοι σε βυζαντινό ψηφιδωτό στη νέα βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου, στη Ραβέννα- wikipedia

Όταν πληροφορήθηκε ο Ηρώδης (βασιλέας τότε της Ιουδαίας παρα την επικυριαρχία των Ρωμαίων) την άφιξη των μάγων, τους κάλεσε για να μάθει τον λόγο του ταξιδιού τους. Θεωρώντας ότι ο Ιησούς ήταν νεογέννητος επίδοξος βασιλιάς που θα τον εκθρονίσει, τους είπε να πάνε στη Βηθλεέμ,  να ψάξουν για το παιδί και να τον ειδοποιήσουν όταν το βρουν, ώστε δήθεν, να πάει και ο ίδιος να το προσκυνήσει. 

 «Η προσκύνηση των μάγων». Πίνακας του Don Lorenzo, Monaco - wikipedia

Το ταξίδι των μάγων εκτιμάται ότι διήρκεσε δύο χρόνια. Όταν έφτασαν στη Βηθλέεμ, η Παναγία και ο Ιωσήφ, με τον Ιησού βρέφος ακόμα,  είχαν φύγει από το σπήλαιο και διέμεναν σε σπίτι. Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος «...καὶ ἐλθόντες εἰς τὴν οἰκίαν εἶδον τὸ παιδίον μετὰ Μαρίας τῆς μητρὸς αὐτοῦ». Τα δώρα που έφεραν οι τρεις μάγοι στον μικρό Ιησού ήταν χρυσός, λιβάνι και σμύρνα. Ο Μελχιώρ πρόσφερε τον χρυσό, που συμβόλιζε ότι το βρέφος θα γινόταν βασιλιάς, ο Γκασπάρ το λιβάνι, σύμβολο της θείας καταγωγής και ο Βαλτάσαρ έφερε τη σμύρνα, που συμβόλιζε τον πρόωρο θάνατο του Ιησού. 

Η Προσκύνηση των Μάγων, Άλμπρεχτ Ντύρερ - wikipedia

Οι μάγοι, έχοντας αντιληφθεί τις προθέσεις του Ηρώδη, δεν τον ειδοποίησαν για το πού βρισκόταν ο Ιησούς. Κατά τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, «ο Ηρώδης, όταν είδε ότι τον ξεγέλασαν, οργίσθηκε πολύ και έστειλε και σκότωσαν όλα τα αγόρια της Βηθλεέμ και σε όλη την περιοχή της ηλικίας δύο ετών και κάτω, σύμφωνα με τον χρόνο που είχε εξακριβώσει από τους μάγους. Τότε εκπληρώθηκε αυτό που ειπώθηκε μέσω του Ιερεμία του προφήτη που είπε: «Φωνή ακούστηκε στη Ράμα, κλάμα και πολύς θρήνος. Ήταν η Ραχήλ που έκλαιγε για τα παιδιά της και δεν ήθελε να παρηγορηθεί επειδή δεν υπάρχουν πια».

Η σφαγή των αθώων νηπίων, Peter Paul Rubens, Μόναχο

Ο ναός της Βηθλεέμ, χτίστηκε το 327-333 από την Αγία Ελένη πάνω στο σπήλαιο. Ο χώρος με τη μεγαλύτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία είναι το Άγιο Σπήλαιο της Γέννησης που βρίσκεται κάτω από το καθολικό του ναού και το Ιερό Βήμα. Το Άγιο Σπήλαιο είναι σκαλισμένο στο φυσικό βράχο και είναι ο αυθεντικός τόπος της Γέννησης.

Ο ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ

Tαξίδι στη Βηθλεέμ

Το ταξίδι στη Βηθλεέμ αρκετοί το κάνουν πραγματικότητα και επισκέπτονται την πόλη της Παλαιστίνης, η οποία κατακλύζεται τέτοιες ημέρες από πιστούς όλων των χριστιανικών δογμάτων. Τα μέτρα ασφαλείας κάθε χρόνο από την Παλαιστινιακή Αρχή - αλλά και από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ στα όρια της πόλης - είναι δρακόντεια.

Από τον εορτασμό των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων στη Βηθλεέμ (AP Images)  

Το ταξίδι στη Βηθλέεμ για πολλούς, όμως, είναι πνευματικό. Με την ψυχή τους να «ταξιδεύει» νοερά κάθε χρόνο στους Αγίους Τόπους και να αναζητά το αστέρι που θα τους γαληνέψει…    

Ορθόδοξος ιερωμένος στον Ναό της Γενννήσεως στη Βηθλεέμ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top