Πέντε χρόνια από το διάγγελμα Τσίπρα για το δημοψήφισμα

Οι δραματικές ώρες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο ζητούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σε αυτό το διάστημα άλλαξαν πολλά.

27/06/15:  Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 

«Πριν από λίγο συγκάλεσα το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει Η εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.   

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε από το Μαξίμου, το δημοψήφισμα. « Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα να απαντήσουμε με δημοκρατία, να απαντήσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του δέσμευση:  «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής όποιο κι αν ειναι αυτό και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει ένα μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο» 

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, εξηγεί στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, πόσο ωρίμασε από τότε η ελληνική κοινωνία. «Ικανότητα για συντελεστική μάθηση έχουν και τα ζώα, δηλαδή να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν η ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει ότι οι πιο επικίνδυνοι θεσμοί για τη δημοκρατία είναι το δημοψήφισμα που παράγει μανιχαϊσμό και διχασμό και η απλή αναλογική που οδηγεί σε ακυβερνησία και πολιτική ανασφάλεια» επισημαίνει.  

27/06/15 - ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ...ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  

Μετά τη...δραματική ανακοίνωση πάντως του πρωθυπουργού,  πριν τέσσερα ακριβώς χρόνια, Υπουργοί της κυβέρνησης σήκωσαν το … λάβαρο της επανάστασης και στράφηκαν κατά των Θεσμών. 

«Μια πολύ καλή νύχτα είναι σήμερα, θα ξεκινήσει μια πολύ όμορφη μέρα στην οποία ο ελληνικός λαός σε λίγες μέρες θα μπορέσει να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή»  είχε δηλώσει ο Νίκος Παππάς.  

Δύο μέρες μετά οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο έκλεισαν, με τα capital controls να ακολουθούν...  

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015: ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ" Η ΕΛΛΑΔΑ  

Τις αμέσως επόμενες μέρες ολόκληρη η Ελλάδα ζούσε στο ρυθμό των συγκεντρώσεων υπέρ του ΟΧΙ.  Στις 3 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός , απηύθυνε χαιρετισμό μπροστά από το Καλλιμάρμαρο, προεξοφλώντας ότι «το ΟΧΙ θα γράψει ιστορία». 

 Η ιστορία εξακολουθεί να γράφεται.... 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top