Γιατί καθυστέρησε η Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα

Δεν είναι 12, αλλά 15 και ενσωματώθηκαν το 1947

Στιγμιότυπα από εορτασμούς της Ένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα

Τα Δωδεκάνησα που για την ακρίβεια είναι 15 και όχι 12 ήταν από παλιά δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε έναν χρόνο μετά, στις 7 Μαρτίου. 

Το αίτημα της Ένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα αποτελούσε μια ιστορική εκκρεμότητα, η οποία διευθετήθηκε μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ένωση αυτή, όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού και πανηγυρισμών σε ολόκληρο τον ελληνισμό.

Γιατί τα Δωδεκάνησα άργησαν να ενσωματωθούν με την Ελλάδα

Τα Δωδεκάνησα, εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν επιδρομές από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς). Από το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522, οπότε καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, τα Δωδεκάνησα επαναστάτησαν, αλλά το 1830 επιστράφηκαν μαζί με τη Σάμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια, η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.

Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι σύντομα τα νησιά θα ενταχθούν στον εθνικό κορμό. Πράγματι, με τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) τα Δωδεκάνησα παραχωρούνταν στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Ρόδο, που θα παρέμενε για ένα διάστημα υπό ιταλική διοίκηση. Όμως, η ατυχής έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν και με την άνοδο του Μουσολίνι ισχυροποίησαν την παρουσία τους στα Δωδεκάνησα. 

Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών (1943), κύριοι των Δωδεκανήσων έγιναν οι Γερμανοί και μετά την παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας (Μάιος 1945), η Μεγάλη Βρετανία.

Τότε ήταν η χρυσή ευκαιρία για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο ελληνικό κράτος. Ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού και είχε χυθεί άφθονο ελληνικό αίμα για την εκδίωξη των Γερμανών από τα Δωδεκάνησα. Το θέμα θα λυνόταν οριστικά από τη Διάσκεψη Ειρήνης των νικητριών δυνάμεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που θα συνερχόταν στο Παρίσι.

Η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη διαμήνυσε ότι θα έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εθνικές διεκδικήσεις την πρόσκτηση της Βορείου Ηπείρου και των Δωδεκανήσων, τη διευθέτηση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ενώ σκόπευε να θέσει και το ζήτημα της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις τέσσερις αυτές εθνικές διεκδικήσεις, μόνο το θέμα των Δωδεκανήσων ευοδώθηκε, χωρίς δυσκολίες και περιπλοκές.

Η 7η Μαρτίου 1948 ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης. Τα Δωδεκάνησα γίνονται Νομός μόλις το 1955 με πρωτεύουσα την πανέμορφη Ρόδο. 

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της 28.6.1946

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της 28.6.1946

Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της 28.6.1946

Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της 28.6.1946

Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 28.6.1946

Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 28.6.1946

Τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνουν δεκαπέντε κύρια νησιά: Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελλόριζο, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, και Χάλκη καθώς και 93 μικρότερες νησίδες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top