Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

Η εξίσωση που υπολογίζει τη μελαγχολία

Κατάθλιψη

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει χαρακτηριστεί ως «Blue Monday», καθώς θεωρείται ότι τη μέρα αυτή οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα. Φέτος είναι τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο συνδυασμός του άσχημου, ψυχρού καιρού, του άγχους, τα έξοδα των Χριστουγέννων, των στόχων της νέας χρονιάς και άλλων παραγόντων σήμαινε ότι η μέρα αυτή ήταν αρνητικά φορτισμένη και μελαγχολική, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι είναι και εξαιρετικά… επιζήμια.

Η θεωρία της «Blue Monday» και η εξίσωση της μελαγχολίας 

Η θεωρία αυτή άρχισε να διαδίδεται τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε μια καμπάνια για λογαριασμό του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. 

Το σκεπτικό του διαφημιστικού ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι ένα ταξίδι. 

Πάντως ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ επιχείρησε να δώσει κι ένα επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία αυτή, ανακοινώνοντας το 2005 έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος αποδεικνύει ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. 

Συνδύασε, λοιπόν, τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Βρετανία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. 

Blue Monday μαθηματικός τύπος
 

 

 

Ο μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος των Χριστουγέννων (Τ), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).

Blue Monday: Πέντε συμβουλές για να περάσετε ευχάριστα την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Πάντως, είτε η Blue Monday είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, είτε πρόκειται για μύθο, υπάρχουν πέντε συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να απαλλαγείτε από τη «θλίψη» που φέρνουν οι κρύες μέρες του Ιανουαρίου.

1. Μην παραλείπετε το πρωινό

Είναι λίγο κλισέ σε αυτό το σημείο, αλλά ένα αξιοπρεπές πρωινό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς αισθάνεστε το πρωί. Μια φέτα τοστ και ένας δυνατός καφές μάλλον δεν το κόβουν αρκετά, οπότε προσπαθήστε να βρείτε κάτι λίγο πιο θρεπτικό. Λίγη επιπλέον προσπάθεια θα βοηθήσει πολύ.

2. Μειώστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το να ελέγχετε το τηλέφωνό σας για ειδοποιήσεις μέσα σε λίγα λεπτά μετά το ξύπνημα είναι μια κακή συνήθεια. Αντί να αφιερώνετε πολύτιμο χρόνο για να ελέγχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις από αυτήν τη σελίδα στο Facebook, θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε unfollow, γιατί να μην βάλετε το αγαπημένο σας άλμπουμ ή να κάνετε ένα μεγάλο ντους;

3. Κάντε διασκεδαστικά βραδινά σχέδια

Τα ξημερώματα της Δευτέρας μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά μπορεί να τα βρείτε λίγο πιο εύκολα αν έχετε κάτι να περιμένετε στο τέλος του. Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι στον κινηματογράφο, για ένα γεύμα έξω ή για ένα ήσυχο βράδυ για να συναντήσετε μερικούς φίλους – μόνο και μόνο επειδή εργάζεστε αύριο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διασκεδάσετε.

4. Ξεκινώντας κάτι νέο

Η λογική του να ξεκινάς δίαιτα τη Δευτέρα ήταν πάντα ελαφρώς στρεβλή. Γιατί να κάνετε μια μισητή μέρα της εβδομάδας ακόμα πιο κουραστική, μην αφήνοντας τον εαυτό σας να φάει; Αυτή είναι μια συνταγή καταστροφής. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τη Δευτέρα σας ως ευκαιρία για να ξεκινήσετε κάτι που μπορεί να σας αρέσει πραγματικά, όπως ένα νέο άθλημα ή μάθημα γυμναστικής, μια τηλεοπτική εκπομπή ή ένα βιβλίο. Θα μπορούσατε ακόμη και να αρχίσετε να μαθαίνετε μια νέα γλώσσα.

5. Να είστε παραγωγικοί

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, εάν μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας για μια επιτυχημένη Δευτέρα, είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο θετικά για την υπόλοιπη εβδομάδα. Το να κάνετε μια λίστα με πράγματα που θέλετε να επιτύχετε είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, με λίγα συναισθήματα πιο ικανοποιητικά από το να διακόψετε μια δουλειά που φοβόσασταν για λίγο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top