Μινιόν: Ο ανεξιχνίαστος εμπρησμός του ιστορικότερου πολυκαταστήματος

Ο εμπρησμός αποδόθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δύο  από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθηνας, το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος» τυλίγονται στις φλόγες εν μέσω της εορταστικής περιόδου. 

Επρόκειτο για εμπρησμούς και αποδόθηκαν από τις αρχές σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Μινιόν

Πελάτες έξω από το ιστορικό Μινιόν

Στις 3:07 το πρωί της Παρασκευής αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα άκουσαν εκρήξεις και δευτερόλεπτα μετά είδαν φλόγες να ξεπηδούν από τα δύο κτήρια. Μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν παρανάλωμα του πυρός, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών και της απουσίας χωρισμάτων στους ορόφους.

Η Πυροσβεστική, που έφθασε και στα δύο σημεία μισή ώρα αργότερα με 38 οχήματα και 170 άνδρες, είχε να επιτελέσει δύσκολο έργο. Κύριο μέλημά της ήταν να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς στα διπλανά κτίρια. 

Το σημεία στο κέντρο της Αθήνας που ήταν το πολυκατάστημα Μινιόν

Το σημείo στο κέντρο της Αθήνας που ήταν το πολυκατάστημα Μινιόν

Η φωτιά είχε τέτοια ένταση, που από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός, ενώ το κτίριο του Κατράντζου κατέρρευσε. Οι ζημιές σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές.  Ο ιδιοκτήτης του Μινιόν, ο Γιάννης Γεωργακάς (που ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα ως περιπτεράς) υπολόγισε πως μόνο το εμπόρευμα που χάθηκε στη φωτιά άξιζε δύο δισεκατομμύρια δραχμές, όταν το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο για 200 εκατομμύρια δραχμές μόνο. 

Τα Χριστούγεννα στην Αθήνα του ’60 - Οι αγορές στο Μινιόν, τα αριστοκρατικά ρεβεγιόν και ένα "life style" που ακόμη γεννιόταν

Μια καταστροφή τέτοιας έκτασης όπως ήταν φυσικό πυροδότησε μια πολιτική θύελλα. Με δηλώσεις του ο Ανδρέας Παπανδρέου, που σε ένα χρόνο θα κέρδιζε τις εκλογές, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου». Το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε λόγο για «σκοτεινή υπόθεση», ενώ ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος». 

Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή προχώρησε στη σύλληψη ενός υπόπτου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν σε βάρος του επιβαρυντικά στοιχεία. Αργότερα, συνέλαβε δύο αδελφές, την Αικατερίνη και την Ευαγγελία Τσαγκαράκη, 23 και 20 ετών αντίστοιχα, επειδή η μία σχετιζόταν με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Τα στοιχεία της Ασφάλειας δεν άντεξαν στη δικαστική βάσανο και ο ανακριτής της υπόθεσης Μιχάλης Μαργαρίτης τις άφησε ελεύθερες.

Οι εμπρησμοί στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν» ήταν μόνο η αρχή. Το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στις 3 Ιουνίου 1981 με την ταυτόχρονη πυρπόληση των πολυκαταστημάτων «Κλαουδάτος» και «Ατενέ» και σε μικρότερη έκταση στις 4 Ιουλίου στον «Δραγώνα» και τρεις μέρες αργότερα στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά. Το μπαράζ αυτό των εμπρηστικών επιθέσεων έβαλε την «ταφόπλακα» στο ελληνικό λιανεμπόριο και οδήγησε στην εισβολή των ξένων πολυκαταστημάτων στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα, οι δύο υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν», όπως και οι άλλες τέσσερις που ακολούθησαν, παραμένουν ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top