Τα Χριστούγεννα στην Αθήνα του ’60 - Οι αγορές στο Μινιόν, τα αριστοκρατικά ρεβεγιόν και ένα "life style" που ακόμη γεννιόταν

Δώρα, δεξιώσεις, βασιλιάδες και η ηθοποιοί στον παλμό των γιορτών - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13-12-17 15:33

Χριστούγεννα 1960. Η «εποχή της αθωότητας». Η Ελλάδα μόλις είχε αρχίσει να επουλώνει τις πληγές του εμφυλίου πολέμου και ανακάλυπτε τον καταναλωτισμό. Ίσως το είχε ανάγκη ο Έλληνας να χαμογελάσει μετά από πολλά χρόνια στερήσεων.

Αθήνα 1960, Κώστας Μπαλάφας, φωτογραφικό αρχείο Μουσείο Μπενάκη

Η λέξη «μποτιλιάρισμα» ήταν άγνωστη, οι τροχονόμοι ήταν ένας νεωτερισμός και τα μεγάλα μαγαζιά φρόντιζαν στις γιορτές να στολίσουν εντυπωσιακά τις βιτρίνες τους.

Οι εφημερίδες αφιέρωναν μεγάλες φωτογραφίες από τους τροχονόμους στο κέντρο της έρημης από αυτοκίνητα Αθήνας και γύρω τους "βουνά" με δώρα. Ακόμα και πλυντήρια...

Μια κατάσταση ευημερίας κυριαρχεί. Οι εμπορικοί δρόμοι είναι κατάφωτοι και τα μαγαζιά γεμάτα. Στα σπίτια των αστών, όσοι έχουν την οικονομική άνεση οργανώνουν ρεβεγιόν. 

Oι εφημερίδες δίνουν συμβουλές στις Αθηναίες ώστε να εντυπωσιάσουν στο ρεβεγιόν. «Κάθε εκκεντρικότητα και εξωφρενισμός δικαιολογούνται, λόγω της πανηγυρικής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας», αναφέρουν.

Ο κόσμος συνέρρεε στους εμπορικούς δρόμους της Σταδίου, της Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας. Ήταν η εποχή του Μινιόν- του μεγαλύτερου μεγάλου καταστήματος όπως έλεγε η διαφήμιση- και του Κατράντζος Σπορ.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος και οι κυρίες  του παλατιού. «Μεγάλη Βρεταννία», 1964

Τα παιδιά είναι στους δρόμους και τραγουδούν τα κάλαντα

Η Ελλάδα ήταν φτωχή αλλά όλα έμοιαζαν ότι θα πήγαιναν καλύτερα.  Οι κινηματογραφικοί stars της εποχής έκαναν εξώφυλλα στους περιοδικά της μόδας...

Aπό αριστερά: Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ζωή Λάσκαρη, Νόρα Βαλσάμη

 

Επιμέλεια: Σοφίας Γαλάνη

email: s.galani@star.gr

Φωτό: Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη

Video: Youtube

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top