Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη

Οι δεισιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις

Ο αριθμός 13, μια μαύρη γάτα και ομπρέλα

Παρασκευή και 13 σήμερα, αλλά μην ανησυχείτε και δε θα πάνε όλα στραβά. Κάποια ίσως, όπως κάθε μέρα, αλλά σίγουρα όχι όλα!

Ανήκετε μήπως στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που όταν βλέπουν μαύρη γάτα κάνουν τον σταυρό τους ή όταν σπάσει ένας καθρέφτης θεωρούν πως θα έχουν επτά χρόνια γρουσουζιά; «Φτύνετε» τον κόρφο σας για να ξορκίσετε το κακό; 

Αν με λίγα λόγια είστε προληπτικός, καλό θα είναι να διαβάσατε το παρακάτω άρθρο. 

Πώς ξεκίνησε η δεισιδαιμονία

Η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται γρουσούζικη, καθώς τις Παρασκευές γίνονταν οι εκτελέσεις κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη.

Η ιστορική σημασία της ημερομηνίας 

Μπορεί οι λαογράφοι να υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για την δεισιδαιμονία πριν από το 19ο αιώνα, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη  ημερομηνία εδώ και καιρό συνδέεται με γεγονότα τόσο ιστορικά, όσο και θρησκευτικά.

Μελετητές κι ερευνητές εκτιμούν ότι η ιδρυτική πράξη του μύθου για την Παρασκευή και 13 βρίσκεται στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ' της Γαλλίας αποφασίζει να εκδώσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.

Με αφορμή το παραπάνω, πολλοί συγγραφείς έγραψαν  θεωρίες συνομωσίας  γύρω από τη σύνδεση των Ναϊτών Ιπποτών με τον μασονισμό και το Άγιο Δισκοπότηρο.

Σύμφωνα με τα πιστεύω των καθολικών, ο Χριστός σταυρώθηκε  Παρασκευή και 13, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Ιούδας έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου. Τα παραπάνω ήταν αρκετά για να εδραιωθεί η ιδέα του 13 ως άτυχος αριθμός σε δυτικούς πολιτισμούς και για να μην κάθονται 13 άτομα σε ένα τραπέζι.

Η «Λέσχη των 13» 

Το 1881 μία ομάδα Αμερικανών θέλησε να καταρρίψει το θεωρίες συνομωσίας και να αποδείξει ότι ο αριθμός 13 είναι ένας συνηθισμένος αριθμός. Η «Λέσχη των 13» συνεδρίασε πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1881 με στόχο να απομυθοποιήσει τις προκαταλήψεις που υπάρχουν γύρω από τον συγκεκριμένο αριθμό. 

Με αυτή τη λογική λοιπόν, η ομάδα συνεδρίαζε κάθε μήνα στις 13, όπου έσπαζαν καθρέφτες, πετούσαν αλάτι και περνούσαν κάτω από σκάλες. Όλα αυτά τα έκαναν καταγράφοντας τα παράλληλα, ενώ σημείωναν τον τρόπο που μπορεί να πέθαιναν τα μέλη.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η ομάδα άρχισε να μεγαλώνει, γιατί είχε κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, φτάνοντας να έχει 400 μέλη, ανάμεσά τους και πρόεδροι των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Independent. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top