Τριάντα χρόνια από τη «Μαύρη Δευτέρα» στη Wall Street: Όταν χρηματιστές πηδούσαν από τα παράθυρα

To κραχ του δείκτη Dow Jones

Τριάντα χρόνια από τη «Μαύρη Δευτέρα» στη Wall Street: Όταν χρηματιστές πηδούσαν από τα παράθυρα

Χρηματιστές αυτοκτονούσαν πηδώντας από τα γραφεία τους, επενδυτές έμπαιναν με όπλα στα γραφεία συναλλαγών, δισεκατομμύρια εξαφανίσθηκαν σε λίγες ώρες.

Σκηνές πανικού στη Wall Street

Τριάντα χρόνια πριν, στις 19/10/1987, οι δείκτες της Wall Street κατέρρευσαν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως τα αίτια, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται και στην τεχνολογία της εποχής.

Πρωτοσέλιδο ελληνικής εφημερίδας της εποχής

Μέχρι εκείνη την ημέρα η χρονιά του ’87 είχε εξελιχθεί καλά για τον Dow Jones. Μέχρι τον Αύγουστο ο δείκτης είχε φθάσει τις 2.700 μονάδες. Λίγες εβδομάδες πριν το κραχ έπεσε στις 2.200. «Η επιπλέον απώλεια των 500 μονάδων που σημειώθηκε τη 'Μαύρη Δευτέρα' ισοπέδωσε τα ετήσια κέρδη», εξηγεί ο ιστορικός οικονομίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Richard Sila. Ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια απώλεια στην ιστορία του Dow Jones.

Σκηνές πανικού στη Wall Street

Σύμφωνα με τον Sila, εκτός από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και η νέα για εκείνη την εποχή τεχνολογία έπαιξε σημαντικό ρόλο, αρνητικό στην περίπτωση αυτή. «Οι δικλείδες ασφαλείας των χαρτοφυλακίων έπρεπε να προστατεύσουν τους κατόχους από μεγάλες απώλειες. Όμως το σύστημα πουλούσε αυτόματα μετοχές όταν έπεφταν οι δείκτες. Έτσι η μέθοδος που υποτίθεται θα έπρεπε να είχε δράσει προστατευτικά για τις συναλλαγές, τελικά έβλαψε τους επενδυτές».

                                                                         Πρωτοσέλιδα της εποχής

Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Alan Grispan έδωσε εντολή για άμεση μείωση των επιτοκίων αναφοράς και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ήρθε σε επαφή με τις τράπεζες της Νέας Υόρκης και έκανε σαφές ότι οι χρηματιστές της Wall Street χρειάζονται επειγόντως χρήματα. Ζητήθηκε από τις τράπεζες να συνεχίσουν να δίνουν δάνεια στους χρηματιστές και εκείνη από την πλευρά της εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των τραπεζών».

Xρηματιστής σε απόγνωση

Όμως ο Dow Jones μπόρεσε να ανακάμψει και σε ετήσια προοπτική να σημειώσει μάλιστα άνοδο της τάξης του 3%. «Η αγορά είναι το μόνο αφεντικό», λέει ο χρηματιστής. «Μπορεί να υπάρχουν διάφορες γνώμες για την οικονομία, τις μετοχές και τις επιχειρήσεις, αλλά τελικά η ίδια η αγορά χαράζει τη δική της πορεία».

Χάος στο χρηματιστήριο στη Ν.Υόρκη

Εκείνη την ημέρα ο δείκτης Dow Jones έχασε το 22% της αξίας του. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτόνησαν, πηδώντας από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Xρηματιστές παρατηρούν τους δείκτες με αγωνία 

H ''Μαύρη Δευτέρα'' παραμένει ένας εφιάλτης του παρελθόντος που ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δεν έχει ξεχαστεί…

 

Φωτό: AP

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top