Γυναικοκτονία: Πολιτική σύγκρουση για τη νομική αναγνώριση του όρου 

Τροπολογίες  ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς – Κυβέρνηση: Προβλέπονται ισόβια  

Νέες τροπολογίες κατέθεσαν στην Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, προκειμένου να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία», μετά τη δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της, στους Αγίους Αναργύρους. Χαρακτηρίζουν  επιβεβλημένο να προβεί σε τέτοια πρωτοβουλία μια Κυβέρνηση, εάν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να προστατεύσει πραγματικά τα θύματα κακοποίησης και τελικά τα θύματα γυναικοκτονίας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το ηχητικό ντοκουμέντο του τηλεφωνήματος της 28χρονης

Στον απόηχο της δολοφονίας της άτυχης Κυριακής, τα δύο κόμματα κατέθεσαν τροπολογίες, προκειμένου η γυναικοκτονία να καθιερωθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα και ως εξαιρετικά επιβαρυντική περίσταση  στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Xθες, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε καταθέσει για 14η φορά, επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τα ζητήματα έμφυλης βίας, κακοποίησης γυναικών και γυναικοκτονιών. «Ζητώ να πληροφορηθώ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αν πρόκειται επιτέλους η Κυβέρνηση να ποινικοποιήσει τη γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα και μάλιστα κακούργημα». 

Άγιοι Ανάργυροι: Ξηλώθηκαν Διοικητής Α.Τ. και τηλεφωνητής Άμεσης Δράσης 

Κυβέρνηση: «Προβλέπονται ισόβια για ανθρωποκτονία με πρόθεση - Δεν υπάρχει ανώτερη ποινή»

Η κυβέρνηση όμως, δεν το δέχθηκε και αυτό διότι - όπως υποστηρίζει - υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο. Ο όρος «γυναικοκτονία», ισχυρίζεται η κυβέρνηση, μπορεί να χρησιμοποιείται ως κοινωνικός όρος, όπως μετέδωσε ο πολιτικός αναλυτής του Star Γιώργος Ευγενίδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα.  Επισήμανε ακόμη ότι εκ πρώτης όψεως, μπορεί να ακούγεται «προβληματική» η άρνηση, αλλά στην κυβέρνηση  διευκρινίζουν σε ποιους λόγους στηρίζεται αυτή.      

Βίντεο ντοκουμέντο: Ο δράστης παρακολουθεί την 28χρονη πριν τη σκοτώσει

Από την κυβέρνηση δεν λένε όχι στον κοινωνικό όρο «γυναικοκτονία» και υπενθυμίζουν ότι τον έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όμως, από το 2021 και μετά, με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, η ανθρωποκτονία από πρόθεση τιμωρείται αυτόματα, εφόσον τεκμηριωθεί, με ισόβια κάθειρξη. Άρα από την κυβέρνηση λένε ότι δεν υπάρχει λόγος για ένα ακόμα ιδιώνυμο αδίκημα, από τη στιγμή που νομικά προβλέπεται αυτομάτως για περιστάσεις, όπως αυτή η ανώτατη ποινή. 

Ενδεχομένως, λένε επίσης, να είχε νόημα με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ποινή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ήταν κλιμακωτή, από 10 χρόνια ως ισόβια, συνεπώς από το Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι διαφορετικό το κοινωνικό ζήτημα και τι κάνεις γι' αυτό από το σκέλος της ποινής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top