Κυρ. Μητσοτάκης: «Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο»

Νέο μήνυμα του πρωθυπουργός προς τους αγρότες

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει "αγροτικό μέτωπο", και το μόνο "μέτωπο" που έχει είναι με τα προβλήματα των αγροτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτηση του στο Facebook.

Στην μακροσκελή ανάρτηση του ο κ. Μητσοτάκης όπου παρουσιάζει την ανασκόπηση του έργου και τις σχετικές δράσεις της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και στα μέτρα που εξήγγειλε από τη Βουλή, στις εξελίξεις στην Παιδεία, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την μείωση της ανεργίας, στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στο «καταλυτικής σημασίας για το ΕΣΥ, αλλά πρωτίστως για τους ασθενείς, Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που τέθηκε σε εφαρμογή από την Πέμπτη» καθώς και στο μεταναστευτικό, την πορεία της οικονομίας στην δημιουργία νέου Μουσείου στη Μεσσήνη, και την εξέλιξη δημοσίων έργων στη χώρα.

Μητσοτάκης στον Economist: «Η ζημιά των λαϊκιστών στην Ελλάδα»

Ειδικότερα για τους αγρότες ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει τις αγωνίες τους για το «αύριο», επισήμανε το πακέτο των 8 μέτρων που ανακοίνωσε ο ίδιος στη Βουλή και παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης από το 2019: «Από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για αγρότες: Παράταση επιστροφής ΕΦΚ- Πρόσθετη έκπτωση στο ρεύμα

Αναφερόμενος στην Παιδεία επανέλαβε ότι προτεραιότητά του είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ για την εξεταστική του Φεβρουαρίου είπε ότι οι καθηγητές των ΑΕΙ «έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στην οικονομία ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι να πετύχουμε να έχουμε εντός της τετραετίας ως κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ» και υπενθύμισε ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ρύθμιση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και «ήδη καταβλήθηκε η προσαύξηση σε χιλιάδες μισθωτούς που δικαιούνται επίδομα προϋπηρεσίας».

Μείωση της ανεργίας

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στην ανάρτηση του ότι αποδίδουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης στο χώρο της απασχόλησης, και η ανεργία έπεσε στο 9,2% τον Δεκέμβριο 2023, δηλαδή 3 μονάδες χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο 2022. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στις γυναίκες μειώθηκε κατά 4,5 μονάδες από πέρυσι και είναι στο 11,7%, ενώ στους νέους έπεσε 8,1 μονάδες από πέρυσι, στο 22,3%. Συνολικά- ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης- το 2023 δημιουργήθηκαν 102 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οι άνεργοι ήταν 146 χιλιάδες λιγότεροι.

Μητσοτάκης σε αγρότες: Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία

«Σε αυτά τα αποτελέσματα, καθοριστική είναι η συμβολή των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιλαμβάνουν δράσεις για 115.500 άτομα εκτός απασχόληση, συνολικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: την τριετία 2020-2023 στα προγράμματα της ΔΥΠΑ συμμετείχαν 143.971 άνεργοι, ενώ μεταξύ 2015-2019 μόλις 42.000. Επιβεβαίωση της βελτίωσης είναι και ο σχεδόν τριπλασιασμός του ποσοστού των επιχειρήσεων -από το 15,6% το 2020 στο 45% το 2023- που αποτιμούν ως ικανοποιητικές τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ» είπε επίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης, επισημαίνοντας ότι εγκρίθηκε προ ημερών ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού η μουσειολογική προμελέτη για το νέο κτίριο με καθαρό εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ . Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, θα ανεγερθεί μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και του παλαιού μουσείου, για να στεγάσει περίπου 19.000 κινητά ευρήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top