Μητσοτάκης για αγρότες: Παράταση επιστροφής ΕΦΚ- Πρόσθετη έκπτωση στο ρεύμα

«Το ζήτημα των αγροτών δεν επιτρέπει διαξιφισμούς, απαιτεί συναινέσεις»

Απόσπασμα από την έναρξη της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στη Βουλή

Την επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού». Παράλληλα, ανακοίνωσε και πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα των αγροτών από Μάιο έως Σεπτέμβριο. 

Βουλή: Νέα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

«Το ζήτημα των αγροτών δεν επιτρέπει διαξιφισμούς, αλλά απαιτεί συναινέσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

«Δε σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Ντάνιελ. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω γι’ αυτό και είναι σωστό να μιλήσουμε για την αποκατάσταση των πληγέντων και της Θεσσαλίας μετά την θεομηνία», τόνισε o πρωθυπουργός.

Οι αγρότες κατέλαβαν με τα τρακτέρ τις Βρυξέλλες!   

«Την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής που ανακοίνωσα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημίες του 2023», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Δεκτά τα ελληνικά αιτήματα για τους αγρότες μας 

«Τζάμπα χρήματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε χωρίς δικαιολογητικά και εάν δεν είμαστε βέβαιοι πως τα χρήματα θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη», επισήμανε.

Για τους πληγέντες στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel

«Η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως όμως απαιτεί πόρους, χρόνο και συνέπεια», ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που κατέστρεψε η θεομηνία αυτή. Αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα», συνέχισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έχουν γίνει τα εξής βήματα για την Θεσσαλία, μετά τη θεομηνία:

  • 2.999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου και έχουν εγκριθεί οι μισές.
  • διάθεση οικίσκων ως προσωρινά καταλύματα. Στη διάθεση των δήμων είναι ήδη 100 και αναμένονται άλλοι 700.
  • οι ζημιές στα σχολεία θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών.
  • 38.000 αυτοψίες σε κτίρια

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «τα έργα που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιανό άντεξαν και καλό είναι να σταματήσουν να διακινούνται ψευδείς ιστορίες, γιατί με αυτό το μοντέλο θα προχωρήσουμε σε ανάταξη της Θεσσαλίας».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top