Δένδιας: Θετική Η ΕΕ Στην Πρόταση Για Στρατηγείο των «Ασπίδων» Στην Ελλάδα

Για την επιχείρηση προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Θετική ήταν η υποδοχή από τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στην πρόταση του Έλληνα Υπουργού Νίκου Δένδια, το Στρατηγείο της Επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι να έχει την έδρα του στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην 1η Στρατιά Στη Λάρισα.

Είδηση –«βομβα» από Δενδια: Συμπαραγωγή φρεγατών νέας γενιάς με ΗΠΑ!

«Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα  στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή» έγραψε ο κ. Δένδιας στο X. 

 

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες Μαρίας Ψαρά,  η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή  αποστολή με την φρεγάτα ΥΔΡΑ η οποία αναμένεται να αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα ως τις 15 Φεβρουαρίου. Με την ίδια φρεγάτα η Ελλάδα θα συμμετάσχει ταυτόχρονα και στην  πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian. 

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Η επιχείρηση με το ελληνικό όνομα Ασπίδες» (Αspides) 

Με το ελληνικό όνομα «Ασπίδες» (Αspides) αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να ονομάσουν την ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Μάλιστα, είναι πιθανό, η έδρα της επιχείρησης να είναι στη Λάρισα, με αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση. 

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα, οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφού ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν.

Οι αντάρτες «εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Εξάλλου οι Χούθι πρόσθεσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να στοχοθετούν σε αυτοάμυνα αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah TV.

Χθες, Τρίτη, το βράδυ η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένη, επιτίθενται εναντίον πλοίων μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top