Αγορά F- 35: Γιατί είναι σημαντική εξέλιξη για τα εθνικά μας θέματα

Οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο» φως για έως και 40 μαχητικά 5ης γενιάς

Η πατρίδα μας θωρακίζεται σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθώς οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο» φως για την αγορά έως και 40 μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Συμπληρωματικά η Ελλάδα θα πάρει κι ένα δωρεάν αμερικανικό εξοπλιστικό πακέτο- μαμούθ.

Στο τελικό στάδιο η έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τα εθνικά μας θέματα, εφόσον οι ΗΠΑ δίνει το πράσινο φως για το υπερσύγχρονο μαχητικό, στο οποίο η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση, όπως εξήγησε ο Γιώργος Ευγενίδης στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star. Αυτό επισημαίνεται και σε επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η αμερικανική έγκριση έχει ήδη δοθεί και στο Κογκρέσο. 

Τα αεροσκάφη μπορεί να κοστίσουν ως και 8,5 δις, ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων όμως θα προέλθουν από τα αμερικανικά ταμεία, εφόσον η Ελλάδα επιλέξει να τα αγοράσει. 

Το αμερικανικό πακέτο – μαμούθ με δωρεάν εξοπλισμούς 

Δε σταματάμε, όμως, εδώ, καθώς η χώρα μας θα πάρει μια σειρά εξοπλισμών, χωρίς κόστος. Στο αμερικανικό πακέτο που θα έρθει το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται:

  • δύο μεταγωγικά C-130
  • 60 οχήματα μάχης Bradley
  • κινητήρες για αεροσκάφη
  • και τρεις φρεγάτες LCS που αποσύρονται από το αμερικανικό Ναυτικό, ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι να πάρουμε τις φρεγάτες Βelharra

Περνάει από το Κογκρέσο η προμήθεια των τουρκικών F- 16

Η εξέλιξη αυτή έρχεται παράλληλα με την έγκριση από το Κογκρέσο της προμήθειας και αναβάθμισης των τουρκικών F-16 τα επόμενα χρόνια, ως «αντάλλαγμα» για την έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές, πάντως, επισημαίνουν ότι αυτό κατέστη εφικτό και γιατί η Τουρκία μείωσε την ένταση στο Αιγαίο.

Κυβερνητικές πηγές: «Έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή»

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών.

Αναφέρουν επίσης πως «η επιστολή Μπλίνκεν δικαιώνει το διπλωματικό κεφάλαιο που έχτισε η κυβέρνηση και την πολιτική που ακολούθησε στις γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».

ΗΠΑ: «Ναι» στην πώληση F-35 στην Ελλάδα - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η εξέλιξη επισφραγίζει και εδραιώνει το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αποδεικνύει στην πράξη ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και το πέρασμα στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Σχετικά με τα F-16, «η Ελλάδα ασχολείται με τη θωράκιση και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική των ΗΠΑ σε αμυντικά προγράμματα προς τρίτες χώρες. Ούτε μπορεί να συνδέονται αμυντικές προμήθειες προς την Ελλάδα, ενός αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, με εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών».
 
«Η σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή»
, καταλήγουν οι ίδιες πηγές. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top