Φρεγάτα «Κίμων»: Το Star στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Δένδιας: Αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού οι φρεγάτες «Belharra»

Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDΙ «Belharra» βρίσκεται και επίσημα εδώ και λίγες ώρες στο νερό. Η καθέλκυση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιάν Λεκορνί. 

Στη Γαλλία την Τετάρτη ο Δένδιας για την καθέλκυση της πρώτης Belharra

Η φρεγάτα «Κίμων» έπεσε στο νερό στο στρατηγικής σημασίας ναυπηγείο της Naval Group στην πόλη Λοριάν. Αντί για το 2024, κατάφεραν να την παραδώσουν πριν την «εκπνοή» του 2023! Τα γαλανόλευκα χρώματα «κυρίαρχα» στην πλώρη της υπερσύγχρονης φρεγάτας Κίμων.

Φρεγάτα «Κίμων»: Το Star στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Φρεγάτα «Κίμων»: Το Star στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνί έκοψαν τη γαλανόλευκη κορδέλα.

Φρεγάτα «Κίμων»: Το Star στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Ο Γάλλος υπουργός παρέδωσε στον κ. Δένδια ένα συμβολικό δώρο: Ένα κάδρο για τον Κίμωνα και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που κατέληξε στην περήφανη νίκη του ελληνικού στόλου. 2.500 χρόνια μετά, στον στόλο εντάσσεται η ελληνική Belharra «Κίμων»! 

Φρεγάτα «Κίμων»: Το Star στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Φρεγάτα «Κίμων»: Το Star στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Σχεδιαστική καινοτομία

Η υπερσύγχρονη φρεγάτα Κίμων εντυπωσιάζει λόγω του όγκου και του σχεδιασμού της, με την ανάστροφη πλώρη, που θυμίζει το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» αλλά και την Αθηναϊκή Τριήρη.

Με τις φρεγάτες Belharra το Πολεμικό Ναυτικό μας για πρώτη φορά στην ιστορία του θα διαθέτει πλοία με δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους, παρέχοντας μια «ομπρέλα» προστασίας από το Καστελόριζο ως την Κύπρο. 

Πάντως, το πλοίο θα αργήσει να «φορέσει» τα οπλικά του συστήματα. Δεν προβλέπονται πύραυλοι scalp naval στον τελικό εξοπλισμό, ενώ οι αντίστοιχες γαλλικές έχουν. 

Νωρίτερα, οι Τούρκοι ξεκινούσαν έναν πόλεμο προπαγάνδας με την φιλο-ερντογανική Yeni Safak να γράφει ότι δήθεν αφοπλίζουμε τα νησιά του Αιγαίου.

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Όπως ανέφερε η Μαρία Δεναξα στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, η φρεγάτα «Κίμων» φέρει τον αύξοντα αριθμό F-601 και είναι η πρώτη από τις τρεις νέες φρεγάτες που θα παραλάβει σταδιακά το Πολεμικό Ναυτικό από τα τέλη του 2024 έως τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026.

Φρεγάτα «Κίμων»: Το Star στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belharra

Πρόκειται για την πρώτη φρεγάτα που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μετά από σχεδόν 30 χρόνια, αφού η τελευταία που πήραμε ήταν η «Σαλαμίς», το 1996.

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των πρώτων 100 στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό που θα μεταβούν το προσεχές χρονικό διάστημα στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Στο τέλος του 2024 αναμένεται η άφιξη της φρεγάτας Κίμων στην Ελλάδα / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εν όρμω δοκιμές για να ακολουθήσουν μετά οι δοκιμές εν πλω που θα διορθώσουν τα όποια προβλήματα ενδεχομένως προκύψουν. Εάν όλα κυλήσουν καλά, υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2024 θα έρθει στην Ελλάδα.

Στο τραπέζι η προμήθεια τέταρτης φρεγάτας Βelharra από την Ελλάδα! 

Νίκος Δένδιας: Αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού οι φρεγάτες «Belharra»

«Η φρεγάτα «Κίμων», μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στο Λοριάν της Γαλλίας.

Υπογράμμισε ότι είναι «χαρά και τιμή που βρίσκομαι πάνω στο κατάστρωμα της φρεγάτας "Κίμων" της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού». «Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα», ανέφερε.

Επισήμανε, αναφερόμενος στη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ότι «βλέπουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα της συμφωνίας που μαζί με τον πρώην υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία» και δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό».

Belhara: Κατασκευάζεται Και Η Δεύτερη Ελληνική Φρεγάτα - Video

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η θωράκιση της πατρίδας προϋπόθεση για την ειρήνη

Την καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας τύπου Βelharra χαιρετίζει σε ανάρτηση του στο Facebook o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

«Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!

Πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει. Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top