Γεωργιάδης: Έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα    

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας για τα μέτρα  

Σε ετοιμότητα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων λόγω του παρατεταμένου κύμα καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας. 

Καύσωνας Κλέων: Έκτακτο δελτίο υψηλών θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν  από την Τετάρτη  με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή  και Σάββατο με το  Υπουργείο Εργασίαςνα εκπονεί  αναλυτικό πρόγραμμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με συνθήκες καύσωνα. 

Για τον λόγο αυτό προαγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο με τη συμμετοχή των διευθυντών των Επιθεωρήσεων Εργασίας. 

Πρώτο μέλημα είναι η προστασία των εργαζομένων που από τη φύση της απασχόλησής τους εργάζονται στην ύπαιθρο.

Καιρός: Ετοιμαστείτε για δεκαήμερο καύσωνα – Προβλέψεις για 45άρια

Βαρύτητα θα δοθεί επίσης στην προστασία από τον καύσωνα των εργαζομένων στην εστίαση και στον τουρισμό

Στις οδηγίες περιλαμβάνεται συγκεκριμένο όριο στο ωράριο απασχόλησης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ απαραίτητη κρίνεται η παρουσία γιατρού εργασίας για όσο διαρκεί ο καύσωνας στους χώρους εργασίας. 

Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα

Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ),  με το οποίο αναγγέλλονται «συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο  καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», συστήνονται τα εξής: 

Στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα  

Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη και την από 26 Μαΐου 2023 (αριθ. πρωτ. 52903) σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:  

Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

B. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00

Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).


Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας,  η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας
 

 

Καύσωνας: Αφόρητη η ατμόσφαιρα από την Πέμπτη – Θα «κοκκινίσει» η Ελλάδα

Τα παραπάνω μέτρα αφορούν τους εργαζόμενους κατ’ αρχάς στον ιδιωτικό τομέα αλλά αύριο θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας που θα αφορά και το σύνολο των εργαζομένων, άρα και στον δημόσιο τομέα. 

«Οι οδηγίες θα είναι πάρα πολύ αναλυτικές και οι επιχειρήσεις θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν  αναλόγως του θερμικού φορτίου» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα.      

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Ολιγωρία Γεωργιάδη για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Σε ανακοίνωσή του πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον κ. Γεωργιάδη για ολιγωρία σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα: 

Εβδομάδα εξελίξεων σε ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία

«Πριν λίγες ημέρες, ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καρδιοπαθής, με συστάσεις να εργάζεται σε ελαφρές εργασίας, αφέθηκε να δουλεύει υπερωριακά, μεσημεριανές ώρες, κάτω από τον ήλιο.

Το τραγικό αυτό γεγονός δεν απασχόλησε καν τον -λαλίστατο κατά τα άλλα- υπουργό Εργασίας κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μόλις σήμερα εδέησε να συγκαλέσει σύσκεψη για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες. Η ολιγωρία είναι χαρακτηριστική. 

Έστω και τώρα, πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί και προτείνουν τα συνδικάτα».

               

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top